Hlavní obsah

Na Wales vyrazí Češi s Kuličem v útoku

TEPLICE

S Kuličem a Kollerem v útoku, tak by měl v sobotu večer od 20.15 h nastoupit český národní tým v úvodním kvalifikačním utkání o postup na EURO 2008. Na teplických Stínadlech mu bude soupeřem nepříjemný Wales.

Článek

"Walesané mají velmi kvalitní tým a nejde jen o Giggse. Nehrají pouze nakopávané míče, ale dokážou i kombinovat. My se však musíme prosadit naší hrou. Oživovali jsme si některé věci a zkoušeli jak prvky obranné, tak i útočné hry," řekl v pátek v podvečer trenér Karel Brückner. Podle jeho slov jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, včetně Jiránka, jenž měl potíže s kolenními vazy.

O sestavě má kouč prý jasno... "V obraně, při neúčasti Grygery, máme dvě až tři varianty. Složení jednotlivých řad mám rozmyšlené, i když nějaké úvahy probíhají až do jejího oznámení na technické poradě. Nejde jen o základní jedenáctku, ale i další fáze zápasu," uvedl tradičně obezřetně kouč.

Slova jeho protějšku, waleského kouče Toshacka, že jeho tým nepřijel jen kvůli remíze, Brücknera nijak nevzrušila. "To přece musí říkat. My máme svůj cíl, bez ohledu na to, co si přeje soupeř, a tím jsou tři body," zdůraznil Brückner.

Z tréninků bylo možné vypozorovat, že by v útoku měli nastoupit Kulič s Kollerem, na pravém okraji středové řady Sionko a jako defenzívní záložník Galásek. Na pravé straně obrany bude s největší pravděpodobností hrát Ujfaluši, který na tomto místě nastupuje i ve Fiorentině, a v jejím středu Kováč. Další obsazení postů by mělo být tradiční. "Sestavu oznámím na sobotní odpolední přípravě na zápas," nechtěl být kouč konkrétní.

Vítězná Stínadla

Do Teplic přijel český tým v pátek před polednem a ubytoval se tradičně v hotelu Princ de Ligne. Večer absolvoval na Stínadlech předzápasový trénink. Teplický stadión je v kvalifikacích nedobytnou baštou českého týmu. V jedenácti zápasech tu vždy vyhrál. V dalších pěti přípravných utkáních na Stínadlech jen jednou remizoval, a to se Švédy. Hořkost porážky v Teplicích Češi nepoznali. Mužstvo očekává tradiční podporu fanoušků, prodáno už bylo 13 000 vstupenek, takže nějaké ještě zbývají.

"V Teplicích je pro nás všechno laděno pozitivně. Věřím, že to bude pokračovat," liboval si Brückner. "Fanoušci jsou tu perfektní, rádi tady hrajeme. Doufám, že v té vítězné sérii budeme pokračovat. Vzpomínám si na loňský kvalifikační duel s Finy, kdy tu soupeř vyrovnal, ale fanoušci nás hnali dopředu a my jsme zápas vyhráli," přidal příjemnou vzpomínku nový kapitán týmu Tomáš Rosický. Loni na jaře se trefil na 4:3 Lokvenc.

Vzadu na nulu

Zlepšení obranné fáze považuje kapitán týmu za prvořadé. "Musíme se vrátit k naší poctivé hře dozadu a nedostat gól. Dopředu si nějakou šanci vytvoříme a věřím, že přidáme i góly. Úseky ze zápasů Walesanů jsme viděli ve čtvrtek. Mají velice silný tým. Giggs, Bellamy, Davies i další umějí dávat góly. V našem mužstvu je už znát správné napětí. Nálada je dobrá, jednoznačně vítězná," konstatoval Rosický.

"Walesané nejsou zvyklí na evropský styl fotbalu. Problémy by jim mohlo dělat i to, že v Británii se pískají kontakty mnohem méně než v Evropě. Herně preferují nakopávané míče a centry, takže bychom měli uspět s naší kombinací. Samozřejmě vzadu musíme hrát na nulu a pohlídat si jejich ofenzívní hráče. Nebezpečný není jen Giggs, ale i další," soudí o soupeři gólman Petr Čech.

Předpokládané sestavy
Česko
Čech - Ujfaluši, Rozehnal, Kováč, Jankulovski - Sionko, Galásek, Rosický, Plašil - Kulič, Koller.
Wales
Jones - Delaney, Collins, Gabbidon, Ricketts - Davies, Robinson, Fletcher, Ledley - Giggs, Bellamy.

Reklama

Související témata: