Hlavní obsah

České fotbalisty čeká v Lize národů derby se Slováky a konfrontace s Ukrajinou

Lausanne/Praha
Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace se v I. ročníku evropské Ligy národů utká ve své skupině druhé ligy se Slovenskem a Ukrajinou. Rozhodl o tom los ve švýcarském Lausanne, který měl v rukou legionář Vladimír Šmicer. On to byl, kdo zařídil federální derby se Slováky. Jak šťastnou ruku měl? To se může ukázat už v prvním zápase, k němuž Jarolímův tým nastoupí 6. září doma proti Ukrajině a samozřejmě hlavně po posledním duelu, který sehraje rovněž doma 19. listopadu se Slovenskem.

Vladimír Šmicer, Karel Jarolím a Martin Malík po losu Ligy národůVideo: FAČR

 
Článek

V elitní první lize, v níž hraje tucet nejlepších evropských týmů, se stala z první skupiny doslova skupina smrti.

Los totiž do ní svedl mistry světa Němce, finalisty mistrovství Evropy Francouze a společně s nimi Nizozemce. Tři ostatní skupiny první ligy už zdaleka tak těžké nejsou, i když třeba konstelace ve čtvrté složené ze Španělska, Anglie a Chorvatska je rovněž hodně zajímavá.

Liga A:
Skupina 1: Nizozemsko, Francie, Německo
Skupina 2: Island, Švýcarsko, Belgie
Skupina 3: Polsko, Itálie, Portugalsko
Skupina 4: Chorvatsko, Anglie, Španělsko

Pro českou reprezentaci nepůjde rozhodně o snadnou skupinu. Vždyť Slováci bojovali o postup na světový šampionát do Ruska do poslední chvíle. Nasbírali celkem osmnáct bodů, ve skupině skončili druzí za Anglií, ale nakonec se na mistrovství světa nepodívají. Z mužstev na druhých místech byli totiž nejhorší, takže se nedostali ani do baráže.

Se Slovenskem se česká reprezentace utkala naposledy v roce 2015. V přátelském duelu v Žilině pod vedením trenéra Pavla Vrby prohrála s Kozákovým výběrem 0:1. Největšími hvězdami ve slovneském výběrujsou Marek Hamšík z Neapole, Martin Škrtel z Fenerbahce a Milan Škriniar z Interu Milán.

Ukrajinci, které vede jako trenér Andrej Ševčenko, obsadili v kvalifikačních bojích o účast na MS v Rusku třetí místo za Islandem a Chorvatskem, i když nasbírali sedmnáct bodů.

V posledním vzájemném duelu, který se hrál v roce 2012 ve Lvově jako příprava, remizoval český tým vedený Michalem Bílkem s Ukrajinci 0:0.

Program skupiny 1B:
6. září: 20:45 ČR - Ukrajina
9. září: 15:00 Ukrajina - Slovensko
13. října: 15:00 Slovensko - ČR
16. října: 20:45 Ukrajina - ČR
16. listopadu: 20:45 Slovensko - Ukrajina
19. listopadu: 20:45 ČR - Slovensko

Skupinu zahájí česká reprezentace doma 6. září proti Ukrajině, poté pojede 13. října na Slovensko, o tři dny později se představí na Ukrajině a poslední duel sehraje 19. listopadu doma se Slovenskem.

Volné termíny v reprezentačním kalendáři pak vyplní přátelské zápasy.

Ve druhé lize bude hodně vyrovnaná a zajímavá skupina 2, do které poslal Vladimír Šmicer Turecko, Švédsko a Rusko. Vždyť v ní na sebe narazí hned dva účastníci letošního mistrovství světa - tedy pořádající Rusové a Švédové. Ve 4. skupině budou mít zase Dánové za soupeře dva celky z Ostrovů - Irsko a Wales.

Pro vítěze skupin ve druhé lize je určen bonus ve výši miliónu eur, tedy cca 25,7 miliónu korun a samozřejmě postup o soutěž výš. Mužstva, která skončí ve skupině třetí, pochopitelně sestupují. Garantované startovné pro účastníky druhé ligy činí milión eur.

Liga B:
Skupina 1: Česko, Ukrajina, Slovensko
Skupina 2: Turecko, Švédsko, Rusko
Skupina 3: Severní Irsko, Bosna, Rakousko
Skupina 4: Dánsko, Irsko, Wales

Vítězové čtyř skupin první ligy si navíc zahrají v červnu příštího roku tzv. Final four, kde je pro vítězného šampióna určen finanční benefit 4,5 miliónu eur.

Všechny zápasy české reprezentace v Lize národů bude vysílat Česká televize, která divákům nabídne v příštím roce navíc i závěrečný turnaj Final four.

Liga C:
Skupina 1: Izrael, Albánie, Skotsko
Skupina 2: Estonsko, Finsko, Řecko, Maďarsko
Skupina 3: Kypr, Bulharsko, Norsko, Slovinsko
Skupina 4: Litva, Černá Hora, Srbsko, Rumunsko
Liga D:
Skupina 1: Andorra, Kazachstán, Lotyšsko, Gruzie
Skupina 2: San Marino, Moldavsko, Lucembursko, Bělorusko
Skupina 3: Kosovo, Malta, Faerské ostrovy, Ázerbájdžán
Skupina 4: Gibraltar, Lichtenštejnsko, Arménie, Makedonie.

Půjde i o kvalifikaci na EURO

Liga národů, v níž bude hrát celkem 55 reprezentačních celků starého kontinentu, však má i další kouzlo a motivační stimul pro její účastníky. Nahradí dosavadní žebříček UEFA, který rozhodoval o nasazení jednotlivých týmů pro kvalifikace evropských a světových šampionátů, zároveň bude i dodatečnou kvalifikací pro EURO 2020, neboť každá ze čtyř lig nabídne jedno účastnické místo na příštím evropském šampionátu.

V březnu příštího roku o něj budou bojovat čtyři nejlepší týmy, které si postup nezajistí z běžné kvalifikace. Celkem 16 týmů se tak utká o čtyři zbylá místa na šampionátu. K tomu bude třeba vyhrát semifinále a finále.

Termínová listina Ligy národů
1. hrací den: 6. až 8. září 2018,
2. hrací den: 9. až 11. září 2018,
3. hrací den: 11. až 13. října 2018,
4. hrací den: 14. až 16. října 2018,
5. hrací den: 15. až 17. listopadu 2018,
6. hrací den: 18. až 20. listopadu 2018.
Semifinále (jen pro Ligu A): 5. a 6. června 2019.
Finále a o 3. místo (jen pro Ligu A): 9. června 2019.

Reklama

Související témata: