Hlavní obsah

Ještě jednou Rosický! Fotbalový Picasso se loučil živlům navzdory

Pavel DosadilSport.cz
Aktualizováno

Počasí mu nepřálo, o svoji benefici však nepřišel. Bývalý kapitán národního týmu Tomáš Rosický se rozloučil s fotbalovou kariérou exhibicí, v níž český tým na vyprodané Letné porazil výběr světa 5:2. Bývalý hráč Sparty, Dortmundu a Arsenalu ukončil kariéru v zimě, do Prahy teď pozval své nejlepší spoluhráče a kamarády. Z opakované penalty vstřelil gól, který slavili i protihráči, skóre uzavřel jeho malý synek.

Rozlučka Tomáše Rosického - sestřih první půleVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Tomáš Rosický se synem

Rozlučku Tomáše Rosického oddálil déšť

Rozlučka Tomáše Rosického - sestřih první půle

Tomáš Rosický byl během rozlučky nejvíc dojatý z Karla Brücknera. A co na rozlučku říkají další Češi?

Jako by fotbalový bůh nechtěl jednoho ze svých nejlepších žáků propustit s konečnou platností do výslužby. Nedlouho před plánovaným začátkem benefice se přihnal na Letnou prudký liják, vyhnal hráče z rozcvičky do kabin a zápas musel být o hodinu odložen.

Brankář Arsenalu Petr Čech nečekanou pauzu trávil ve společnosti sběračů a sběraček míčů, dokonce se s nimi na památku vyfotil a vše zveřejnil na sociální síti. "Čekání na to, až se počasí umoudří a zápas konečně začne," napsal Čech, jenž si v kariéře zachytal i za pražskou Spartu.

Na rozlučku bývalého kapitána fotbalové reprezentace s kariérou přijelo i několik desítek fanoušků až z Asie včetně Hongkongu, vzdáleného devět tisíc kilometrů. Nechyběli ani fanoušci Arsenalu ze Slovinska a dalších koutů Evropy.

Nejen hráč, ale i král parketu

Světové hvězdy přijely vzdát hold Tomáši Rosickému nejen jako hráči, ale hlavně velkému kamarádovi a respektované osobnosti.

„Víte, když s ním jdete na večeři, tak on je ten, kdo dělá legraci, kdo takzvaně udělá večer. Pořád se směje, klidně i tancuje. Když přijde na práci, je velice klidný a soustředěný, ale když jsme třeba měli vánoční party, tak on byl hned na parketu. Užíval si, byla s ním legrace. Ve spoustě ohledů je to skvělý člověk," oceňuje třeba nizozemský kanonýr Robin van Persie.

„Hrávali jsme proti sobě i spolu. Fantastický hráč. Je legendou Arsenalu jako Thierry Henry a podobní hráči. Je jako Picasso. Nikdy na něj nezapomenu," poukázal Alexandr Hleb pro Arsenal TV, která do Prahy poslala početný štáb.

V závěru zápasu se na letenském trávníku potkali hned čtyři Rosičtí. Kromě hvězdy večera si zahrál za vítěze tatínek, bratr a rovněž syn bývalého sparťanského záložníka Tomáš. Ten udělal gólem tečku za zápasem.

Rozlučkový zápas Tomáše Rosického on-line
TR10 Česko - TR10 Svět 5:2
Branky: 11. a 24. Koller, 37. Rosický z pen., 41. Vachoušek, 54. Baroš, 59. Rosický ml. - 22. Ewerthon, 34. Van Persie. Rozhodčí: Atkinson (Anglie). ŽK: Koller (chtěl si s rozhodčím měnit dres...) - Gibbs. Hráno na 2x30 minut. Diváci: 18 887 (vyprodáno).
Výběr ČR: Petr Čech, Jaromír Blažek - Zdeněk Grygera, Tomáš Hübschman, Tomáš Galásek, Marek Jankulovski, Tomáš Sivok, Libor Sionko, Jiří Novotný, Karel Poborský, Jan Polák, Štěpán Vachoušek, Jan Koller, Vratislav Lokvenc, Tomáš Rosický, Jaroslav Plašil, Milan Baroš, Miroslav Baranek, Milan Fukal, Tomáš Rosický mladší. Trenér: Karel Brückner.
Výběr světa: Jens Lehmann - Evanílson, Kieran Gibbs, Bacary Sagna, Nuri Sahin, Cesc Fábregas, Tomáš Rosický, Ewerthon, Alexandr Hleb, Josi Benajun, Mathieu Flamini, Dedé, Alex Song, Gaël Clichy, Robin van Persie. Trenér: Ivan Hašek.

Reklama