Hlavní obsah

Parma kvůli korupci zahájí sezónu Serie A s odečtem pěti bodů

Aktualizováno

Fotbalisté Parmy nakonec o postup do nejvyšší soutěže nepřijdou, do nadcházejícího ročníku Serie A ale po trestu za korupci vstoupí s odečtem pěti bodů. Italský svaz dnes také za pokus o ovlivnění výsledků na dva roky zastavil činnost útočníkovi Emanuelemu Calaióvi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jonathan Biabiany poznal český fotbal, hrál na Spartě, teď je hráčem Parmy.

Článek

Klub i hráč čelili obvinění z korupce před utkáním posledního kola druhé ligy se Spezií. V něm si Parma výhrou 2:0 zajistila druhé místo v tabulce Serie B a s ním spojenou přímou účast v nejvyšší lize. Do ní se klub vrátil po třech letech; v roce 2015 skončil v první lize poslední a po bankrotu se propadl až do čtvrté ligy.

Ústřední postavou korupční aféry byl šestatřicetiletý Calaió, který posílal textové zprávy protihráčům Filippu De Colovi a Claudiu Terzimu a snažil se domluvit příznivý výsledek. Bývalý hráč Spezie navíc dostal pokutu 20 tisíc eur (asi 517 tisíc korun).

Parma ani Calaió s trestem nesouhlasí a mají v úmyslu se odvolat. "Verdikt je hodně hořký," uvedl klub v prohlášení. "Vzhledem k jiným podobným případům jsou tresty pro klub i hráče přehnaně tvrdé. Proto věříme, že odvolací tribunál uzná naši nevinu," dodal.

Reklama

Související témata: