Hlavní obsah

Příliš drazí fotbaloví agenti. Týmy italské ligy jim zaplatily loni 5,5 miliardy korun

Řím/Praha

Italská fotbalová federace zveřejnila žebříček, kolik kluby Serie A zaplatily za rok 2019 hráčským agentům na provizích. Jedná se o astronomickou částku 187 851 488 eur (asi 5,5 miliardy korun). Nejvíc vyinkasoval hvězdný hráčský agent Mino Raiola, jehož příjem ale dle zákona nemohl být zveřejněn. Zmíněná částka však není italským rekordem. Tím byl rok 2016 se 193,3 miliónu eur.

Foto: Sport.cz

Cristiano Ronaldo a jeho fotbalový agent Jorge Mendes.

Článek

Nejvíce provize stály Juventus - 44,3 milionu eur. Na druhém místě je Inter Milán s 31,8 milionu eur, třetí pak AS Řím s 23,2 miliónu. Naopak nejméně vyplatila Brescia, jen 506 tisíc eur.

Jak píše list Gazzetta dello Sport, k provizím agentům za zprostředkování přestupů a případně další služby pro kluby je třeba přičíst i částku ve výši přibližně 13 693 000 eur, kterou agentům zaplatí sami hráči jako smluvně stanovená procenta ze svých celkových výdělků.

V tomto ohledu nejen v Itálii platí zdaleka nejvíc Cristiano Ronaldo, částka však nebyla zveřejněna. Podle listu odevzdává nejvíce ze všech hráčů na planetě, až druhý je Lionel Messi. Ronalda zastupuje portugalský agent Jorge Mendes. „Je to velmi seriózní člověk, peníze si zaslouží," řekl o svém agentovi Ronaldo.

Kluby Serie B stáli agenti výrazně méně, zaplatily „jen" 19,5 milionu eur. Nejvíce Empoli, a to 6 028 166 mil. eur, druhé Frosinone 2 148 418. Přes hranici jednoho milionu eur se dostaly ještě Chievo Verona a Benevento, naopak nejméně Pordenone, pouhých 150 760 eur.

List si klade otázku, o kolik klesnou příjmy hráčských agentů v době pandemie koronaviru, kdy jsou hráčům snižovány platy, nebo je vůbec nedostávají, a lze předpokládat, že výrazně poklesnou i peníze za přestupy.

Reklama

Související témata: