Hlavní obsah

Kozák: Zahrát si na Juventusu proti Nedvědovi je bomba

K sobotním dvacátým narozeninám dostal český fotbalista Libor Kozák v neděli opožděně dárek, který mu vyrazil dech. Talentovaný kanonýr se poprvé dostal do základní sestavy Lazia Řím v ligovém utkání. V posledním kole soutěže a navíc v duelu na hřišti slavného Juventusu, s nímž se v neděli loučil legendární záložník Pavel Nedvěd.

Článek

"Je to naprostá bomba, ještě tomu snad ani nemůžu uvěřit," řekl ČTK Kozák, který se o své nominaci do základní sestavy dozvěděl až těsně před zápasem. "A byl jsem z toho taky hodně nervózní," netajil Kozák, který už během května jako střídající hráč naskočil do duelu s Interem Milán a nedávno také s Regginou.

V neděli však strávil na hřišti celých 90 minut. "Být v základu, to je něco mimořádného. Navíc v takovém zápase. Trenér asi ocenil to, jak se snažím makat. Lepší dárek k narozkám jsem dostat nemohl," přemítal mladík, který před sezónou odešel do Lazia z Opavy. Aniž by doma odehrál jediný zápas v nejvyšší soutěži.

Kozák si zážitky z nečekané události dokonce mohl znásobit vstřeleným gólem, ale v prvním poločase tváří v tvář slavnému brankáři Gianluigi Buffonovi neproměnil sólový nájezd a před koncem trefil jen tyčku po závaru. "To už bych toho asi chtěl moc," podotkl Kozák s úsměvem.

"Je fakt, že když jsem šel na Buffona sám, tak asi byla drzost ho lobovat. Spíš jsem to měl zkusit po zemi a obstřelit ho. Ale já byl v transu, když jsem se k němu blížil. A tyčka? Už to bylo těžké, trefil jsem míč v pádu. Ale i tak jsem spokojený s tím, co jsem předvedl," pověděl Kozák.

Nedvěd je pro Turín Bohem

Hluboko do paměti se mu prý zaryjí zážitky, které mu přinesl duel, po němž Nedvěd dal definitivní sbohem Juventusu a zřejmě celé kariéře. "Vím, že Pavel je v Itálii obrovská hvězda, ale až dnes jsem si uvědomil, že hlavně pro Turín je Bohem. Zaslouží si to, při té rozlučce mi až běhal mráz po zádech, když celý stadion skoro pořád vyvolával jeho jméno," popsal Kozák.

On sám přitom v Laziu jde cestou, kterou českým následovníkům v římském klubu vyšlapal právě Nedvěd, než před osmi lety zamířil do Juventusu. "Na Pavla tady pořád všichni vzpomínají. A hlavně na to, jak pořád dřel. Zanechal tady obrovskou stopu," líčil Kozák. Sám byl v neděli u vytržení, když se s Nedvědem na hřišti poprvé osobně setkal. "Byl moc milý a příjemný, popřál mi hodně štěstí do další kariéry. Po zápase jsem ho prosil o dres, ale už bohužel žádný neměl. Slíbil ale, že mi ho pošle později," těšil se Kozák.

I když italská liga za sebou v neděli zatáhla oponu, Kozákovi fotbalové povinnosti ještě nekončí. S rezervním týmem Lazia se v následujícím týdnu ještě pokusí o celkové vítězství v juniorské soutěži. "Určitě se mi do těch zápasů půjde lépe, když za sebou mám takovou zkušenost," dodal Kozák.

Reklama

Související témata: