Hlavní obsah

Fotbaloví milionáři hrozí stávkou. Jsou to rozmazlenci, natřel je ministr

ŘÍM

Jejich výdělky přesahují 90 tisíc eur ročně, tedy zhruba 2,2 miliónu korun, a přesto chtějí stávkovat. Do fotbalových milionářů z italské Serie A, kteří hrozí stávkou mimo jiné i kvůli vyššímu zdanění svých výdělků, se zostra pustil tamní ministr Roberto Calderoli. "Kdo jiný by měl tuhle daň platit než právě fotbalisté. Jestli tihle rozmazlenci hrozí stávkou, měli by platit dvojnásob jako politici," ulevil si pro agenturu Reuters.

Foto: Archiv PRÁVO

Peníze až na prvním místě. Italský ministr se ostře obul do fotbalistů v Serii A.

Článek

Calderoliho kritika italských fotbalistů není žádná novinka, tenhle pravicový politik již v minulosti navrhoval zavedení platového stropu v lize a před loňským světovým šampionátem v Jihoafrické republice vyzval italské reprezentanty, aby si utáhli opasky a vzdali se bonusů za turnaj.

Také toto píchnutí do vosího hnízda vyvolalo okamžitou reakci. Na Calderoliho vystartoval viceprezident hráčské asociace Leonardo Grosso. Fotbalisté podle něj nejsou v žádném případě rozmazlení. "Je to nesmysl, platí daně jako každý jiný. Je třeba si uvědomit, že zatímco někteří vydělávají hodně peněz, další mají malé platy a navíc nedostávají výplaty pravidelně," horoval. Nejlépe se v Serii A má útočník milánského AC Zlatan Ibrahimovič, jenž si podle odhadů ročně přijde na 9 miliónů eur.

Ministra se naopak zastal viceprezident AC Milán Adriano Galliani a prezident Palerma Maurizio Zamparoni. "Je to daň, která se týká všech vydělávajících, fotbalisté přitom nejsou žádnou výjimkou," uvedl Galliani. "K záchraně státu bychom měli přispět všemi možnými prostředky, a když vydělávají tolik, týká se to i hráčů," dodal. "Je to solidární příspěvek. Hráči ho zaplatí," přidal Zamparoni.

Stávka ligových hráčů v Itálii je evergreenem a hrozila už několikrát, a to proto, že na konci sezóny 2009/2010 skončila kolektivní smlouva a nová stále není. Majitelé klubů si chtějí vynutit změny v regulích, nelíbí se jim hlavně pravidlo, podle něhož musejí nechat hráče v posledním roce kontraktu trénovat s prvním mužstvem, i když už o něj ztratili zájem. To si vynutila hráčská asociace.

Nový ročník Serie A má odstartovat příští víkend a v nervózní atmosféře okolo případné stávky se dá očekávat více podobných slovních přestřelek.

Reklama

Související témata: