Hlavní obsah

Majitelé italských klubů přišli s návrhem nové kolektivní smlouvy

Zástupci italských fotbalových klubů přišli s návrhem dočasné kolektivní smlouvy. Kontrakt by byl platný do konce června 2012, a pokud by na jeho podmínky přistoupila hráčská asociace, skončila by stávka, kvůli které byl odložen start nového ročníku Serie A.

Foto: Worldstadiums.com

Milánský stadión San Siro.

Článek

Podle agentura AP se obě strany chtějí dohodnout během reprezentační přestávky, aby mohla liga začít 9. září. Podpis dočasné smlouvy by dal klubům i stávkujícím hráčům víc času vyřešit poslední sporný bod v kolektivním kontraktu.

Majitelé klubů se nehodlají vzdát práva vyřadit nechtěného hráče z týmu, pokud nebude souhlasit s přestupem. Druhým sporným bodem bylo vyšší zdanění pro lidi s vysokým ročním příjmem, ten však pomohly vyřešit změny italské vlády v úsporných opatřeních.

Dočasnou kolektivní smlouvu navrhl už minulý pátek prezident hráčské asociace Damiano Tommasi, zástupci dvaceti prvoligových klubů ji však poměrem 18 proti a dva pro zamítli. Vyjádření zástupců fotbalistů k návrhu majitelů klubů se očekává v pátek.

Stávka hrozila italské lize dvakrát už loni, ale tehdy se obě strany na poslední chvíli vždy dohodly. Tentokrát společnou řeč nenašly a fotbalisté vstoupili podruhé v historii Serie A do stávky. Poprvé se nehrálo v roce 1996.

Reklama

Související témata: