Hlavní obsah

Ibrahimovič: Moggi se přede mnou rozbrečel. Celý skandál v Itálii byl nesmysl

Sebrali jim dva mistrovské tituly, přeřadili do druhé ligy a klubového šéfa Luciana Moggiho zatkli a odsoudili. „Ale skandál Calciopoli, to bylo celé nesmysl, tituly jsme si s Juventusem poctivě vybojovali,“ je stále přesvědčena bývalá hvězda turínského klubu Zlatan Ibrahimovič. Skandál přitom v roce 2006 vypukl na základě policejních telefonních odposlechů, které potvrdily nekalou spolupráci mezi rozhodčími a šéfem Juventusu, do aféry se zapletly také AC Milán, Fiorentina, Lazio a Reggina.

Foto: ČTK/AP

Luciano Moggi před neapolským triubunálem čeká na soudní verdikt. Nakonec byl odsouzen za podvody ve fotbale na pět let a čtyři měsíce.

Článek

Moggi byl v úterý neapolským soudem shledán vinným a odsouzen na pět let a čtyři měsíce do vězení. Bývalá šedá eminence italského fotbalu však na švédskou hvězdou nepůsobila nijak negativně.

„Poprvé, když jsem Moggiho potkal, bylo mi hned jasné, že jde o mocného člověka. Z toho jak se choval a jak se oblékal...,“ píše Ibrahimovič ve své autobiografii. Podle něj šéfa Juventusu aféra zlomila: „Stál před námi a rozbrečel se. To na mě udělalo velký dojem.“

„Bylo to jako rána do břicha. Vždycky vypadal silný a takhle jsem ho nikdy předtím neviděl. Dříve z něj vyzařovala velká síla a moc a zdálo se, že věci, které se dějí, má pod kontrolou. Když jsem ho pak v takovém stavu viděl, hodně jsem s ním soucítil,“ uvedl Ibrahimovič.

Skandál Calciopoli je celý nesmyslný, píše Ibrahimovič.foto: Reuters/Vasilij Fedosenko

Švédský útočník se i s odstupem několika let rozčiluje nad tím, že klubu byly odebrány dva mistrovské tituly. Prý je Juventus vybojoval díky tvrdé práci na hřišti a ne díky přízni rozhodčích.

„Skandál Calciopoli je celý nesmyslný, podle mého názoru. Nebo alespoň jeho velká část. Nevyhrávali jsme proto, že by nám přáli rozhodčí. Vyhrávali jsme, protože jsme tvrdě makali a byli jsme nejlepší. Vždy jsme tvrdě bojovali a nepotřebovali jsme žádnou pomoc. Jsou to všechno srač...“

Na rozdíl třeba od Pavla Nedvěda, Del Piera či Buffona, Ibrahimovič v Juventusu po sestupu o soutěž níž nezůstal a přestoupil do konkurenčního Interu Milán, který po korupční aféře začal vyhrávat trofeje.

A Ibrahimovič má za to, že na to měl svůj vliv. „Jednou z prvních věcí, kterou jsem po příchodu udělal, bylo to, že jsem mluvil s prezidentem Massimem Morattim a řekl jsem mu, že tým není jednotný. A že se musí rozbít určité kliky v mužstvu.“

„To může uspět jedině tehdy, když pracuje společně, jenže v Interu tomu bylo naopak. Rozbít určité klany v týmu byla velká výzva. Je totiž nemožné cokoliv vyhrát, pokud není kabina jednotná,“ píše současná opora AC Milán ve své biografii, která vyjde tento pátek. Prostřednictvím švédských médií však z knihy již prosákla řada zajímavých pasáží.

Reklama

Související témata: