Hlavní obsah

Sparta jasně dominovala, Plzeň zklamala na hřišti i v hledišti. Klokani přejeli Karvinou

Aktualizováno

Nečekaně jednoznačný průběh měl sobotní šlágr 24. kola fotbalové Fortuna ligy mezi Spartou a Plzní. Pražané Viktorii deklasovali 4:0 a negativní stopu zanechali na Letné i hostující fanoušci, jejichž sektor musela v 82. minutě vyklidit policie. V záchranářském utkání Karviné s Bohemians se radovali hosté z Prahy, kteří si odvezli jednoznačnou výhru 3:0. Dukla sahala po bodu ve Zlíně, penalta v 96. minutě ale rozhodla o třech bodech pro domácí. Mladá Boleslav dvěma rychlými góly ze závěru utkání porazila Příbram a Opava si po remíze 2:2 rozdělila body se Slováckem.

Nejmladší střelec první ligy Adam Hložek načal zkázu PlzněVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Spartu nasměroval za triumfem už v 10. minutě Hložek, který se prosadil hlavou v šestnáctce Plzně a v 16 letech, sedmi měsících a 15 dnech se stal nejmladším střelcem první ligy. Druhý gól přidal po půlhodině hry z penalty Kanga a ve druhém poločase se trefili ještě Sáček a v nastavení Pulkrab. Utkání bylo v 82. minutě na dlouhé minuty přerušeno poté, co v sektoru fanoušků Plzně explodovala pyrotechnika a policie rozhodla o vyklizení tribuny.

Plzeň po debaklu může ztratit kontakt s vedoucí Slavií, která hraje v neděli doma s Ostravou a v případě vítězství bude mít na prvním místě tabulky náskok šesti bodů. Sparta si vítěztvím upevnila třetí pozici, na čtvrtý Jablonec má náskok sedm bodů. Od druhé Plzně dělí Pražany osm bodů.

Na Letné řádili plzeňští fanoušci. Několik lidí zraniliVideo: Sport.cz

Záchranářský duel pro Bohemians

Klokani před sobotním duelem vyhráli jediné z posledních 12 kol, domácí Karviná uspěla dokonce v jediném z posledních 14 zápasů. Pražany před cestou na Moravu mohla mírně uklidnit statistika, venku se jim totiž v sezoně daří lépe než doma a průběh zápasu to jen potvrdil. Rozhodnuto bylo už po prvním poločase, v němž se za hosty trefili Koubek, Dostál a Hůlka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalisté Bohemians se radují z úvodního gólu na hřišti Karviné.

Zlín byl proti poslední Dukle jasným favoritem, byť statisticky dokázali Ševci Pražany porazit jen v prvním z 9 vzájemných utkání (v srpnu 1993). A ještě s blížícím se koncem utkání to vypadalo na dělbu bodů, nařízená penalta v 96. minutě ale rozhodla o triumfu domácích 2:1. Dukla tak zůstala o bod poslední za Karvinou, Bohemians na 14. místě tabulky mají na předposlední příčku náskok osm bodů.

Boleslav udolala Příbram až v závěru

Vítězství Zlína vzalo šance na první šestku Mladé Boleslavi, která přivítala doma Příbram a do utkání šla s vědomím, že se sobotním soupeřem ještě na vlastním hřišti v lize neprohrála. Úspěšnou bilanci Boleslav nakonec potvrdila, byť o vítězství 2:0 rozhodla proti soupeři hrajícím v deseti až brankami ze závěru duelu.

Hráči Plzně těžko skousávali debakl na Spartě 0:4Video: Sport.cz

Opava v duelu týmů ze spodních pater tabulky uhrála po remíze 2:2 bod se Slováckem a v tabulce je o skóre na 12. místě před Příbramí s náskokem jednoho bodu na Bohemians. Slovácko je desáté, může jej ale přeskočit Olomouc.

Program 24. kola Fortuna ligy
Pátek
Jablonec - Teplice 2:1
Sobota
Karviná - Bohemians 0:3
Branky: 3. Koubek, 35. Dostál, 45.+3 Hůlka.
Ml. Boleslav - Příbram 2:0
Branky: 87. Ladra, 89. Mešanovič.
Opava - Slovácko 2:2
Branky: 1. Stáňa, 79. Smola - 63. Sadílek, 65. Diviš.
Zlín - Dukla 2:1
Branky: 21. vlastní Ostojič, 90.+7 Poznar z pen. - 29. Hadaščok.
Sparta - Plzeň 4:0
Branky: 10. Hložek, 29. Kanga z pen., 68. Sáček, 90.+10 Pulkrab.
Neděle
17:30 Slavia - Ostrava
Pondělí
18:00 Olomouc - Liberec

Reklama