Hlavní obsah

Slavia - Baník 4:0Slavia šancí nepohrdla a po vysoké výhře nad Baníkem vede ligu už o šest bodů

Praha
Aktualizováno

Slavia pochopitelně nepohrdla šancí, kterou jí sobotní výhrou nad Plzní nabídla konkurenční Sparta. I se sedmi změnami v sestavě, které trenér Trpišovský udělal oproti čtvrtečnímu duelu Evropské ligy v Seville, přehrála v neděli ostravský Baník zcela jasně 4:0 a na první příčce tak má po čtyřiadvacátém ligovém kole na obhájce titulu k dobru šest bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávisté měli důvod k radosti, Baník z Edenu vyprovodili čtyřgólovým debaklem.

Článek
Fotogalerie

Ostravský kouč Páník musel sáhnout do složení obrany jen co duel v Edenu začal nabírat obrátky. Pazdera s nataženým stehenním svalem pokračovat nemohl, druhý bek Fleišman byl po srážce s Frydrychem evidentně otřesený, takže i proto hosté standardní situaci nezvládli už po osmnácti minutách inkasovali.

„Aby ne, když nás bylo o dva méně, což muselo být znát," připomínal stoper Procházka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Masopust slaví vstřelenou branku Baníku Ostrava.

Na střelu Olayinky tečovanou Frydrychem sice ještě stačil brankář Laštůvka zareagovat, ale proti dorážce Škody už nárok neměl.

Stoch penaltu neproměnil

Slavii tak vyšel nástup, jak si představovala. I se sedmi změnami v sestavě oproti čtvrtečnímu pohárovému utkání v Seville záhy vedla, takže mohla vypjatou konfrontaci režírovat podle svých představ. A kdyby pět minut po vedoucím gólu neprosvištěla rána Zeleného o centimetry vedle Laštůvkovy tyče, mohli ji Pražané dokonce proměnit v idylu.

Zvlášť když v jediné pro ně horké chvíli v samém úvodu střetnutí promluvilo v jejich prospěch video.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie oslavují vstřelený gól v duelu s Baníkem.

Diop běžel už po pěti minutách sám na Koláře, a když se přes domácího gólmana překulil, dožadoval se penalty. Jeho spoluhráči samozřejmě také, jenže sudí Nenadál po prozkoumání situace na monitoru usoudil, že o střet nešlo a místo pokutového kopu ukázal Diopovi žlutou kartu za simulování.

Paradox, když šest minut po změně stran posoudil totožnou situaci v šestnáctce Slavie opačně a po střetu Olayinky s Laštůvkou pokutový kop nařídil. Spravedlnost vzala ale vzápětí Baník v ochranu, neboť Stochovu ránu ostravský gólman vyrazil.

Dva góly v nastavení

Pražané také navzdory výrazné převaze dál vedli jen o gól, i když proti po celý první poločas ustrašeně hrajícím a bázlivě si počínajícím hostům měli jasně navrch. Až střídající Masopust po pár desítkách na trávníku vnesl do slávistických řad definitivní klid, i když jeho gól muselo posvětit video, neboť sudí si nebyl jistý, zda brance nepředcházel ofsajd.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie slaví gól v síti Baníku Ostrava.

I tentokrát ovšem promluvilo ve prospěch Slavie, která už závěr utkání dohrála s přehledem a zkušeně si dokráčela pro zaslouženou výhru, kterou po šancích Van Burena či Hušbauera v nastaveném čase ještě zvýšili hlavičkující Frydrych a Van Buren.

Slavia Praha - Baník Ostrava 4:0 (1:0)
Branky: 18. Škoda, 70. Masopust, 90.+3 Frydrych, 90.+7 Van Buren. Rozhodčí: Nenadál - Pelikán, Dresler - Královec (video). ŽK: Souček, Frydrych - Mešaninov, Diop, Jánoš. Diváci: 14.126.
Slavia: Kolář - Frydrych, Kúdela, Ngadeu, Zelený - Souček - Baluta (69. Masopust), Stoch (90. Král), Hušbauer, Olayinka - Škoda (77. Van Buren). Trenér: Trpišovský.
Ostrava: Laštůvka - Pazdera (17. Mešaninov), Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Šindelář, Granečný (77. Holzer) - Baroš (73. Kuzmanovič), Diop. Trenér: Páník.

Reklama