Hlavní obsah

Sparta prohrála, ale Liga mistrů jí neunikne. Spadne Příbram, nebo Olomouc

Praha
Aktualizováno

Kolo před koncem fotbalové Synot ligy je jasné, že Sparta uhájí druhé místo v tabulce a tím i postup do kvalifikace Ligy mistrů s mistrovskou Plzní. Nic na tom nemění ani prohra Letenských 0:1 v Brně. Dosud třetí Mladá Boleslav padla na hřišti Bohemians 0:2, přišla tak o šanci zaútočit na sparťany. Nemá ji už ani Liberec, který nakonec otočil duel se Zlínem na 4:3 a posunul se na třetí příčku. Ztrátu již nelze dohnat. O něco jasněji je v boji o záchranu - vedle již jistě sestupující Ostravy zůstávají namočeny týmy Příbrami a Olomouce. Středočeši padli doma se Slavií 1:3 a oslabená Olomouc prohrála na půdě Slovácka 1:2. K jistotě záchrany se posunuly Teplice (s Duklou 1:1), Jihlava (3:0 s Baníkem) i Zlín. Jablonec pokazil Plzni oslavy titulu, vyhrál na její půdě 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Tiémoko Konaté (vlevo) a brněnský obránce Jan Malík.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Plzně přebírají mistrovský titul

Kolo přineslo málo vídanou situaci. V Příbrami se záhy ukázalo, že čtvrtý sudí Marek Pilný je podle všeho opilý. Podivně se pohyboval u střídaček, domácí činovníci ho po pár desítkách minut uklidili z dosahu kamer.

Z ohrožených celků v posledním kole Příbram hraje v Jablonci, Olomouc s Teplicemi. V souboji Příbrami s Jabloncem stačí středočeskému týmu k záchraně bod.

Další jistota po tomto kole? Slavia bude na páté pozici. Ta ji v případě vítězství Mladé Boleslavi v MOL Cupu pošle do kvalifikace Evropské ligy.

Plzeň přes nezdar s Jabloncem převzala mistrovský pohár, ale zůstala za bodovým klubovým maximem, které mohla vytvořit v případě výhry. Remízou by vyrovnala svůj loňský rekord (72), šanci má ještě v sobotním posledním kole na Slavii.

Otevřený zůstává boj o třetí místo, Mladou Boleslav přeskočil Liberec, ale vše ještě může změnit vzájemný duel v posledním dějství.

29. kolo první fotbalové ligy:
Brno - Sparta 1:0
Branka: 88. Hyčka
Jihlava - Ostrava 3:0
Branky: 40. Bazal, 66. Hronek, 90.+1 Dvořák z pen.
Bohemians - Mladá Boleslav 2:0
Branky: 37. Lulič, 62. Acosta
Slovácko - Olomouc 2:1
Branky: 41. Valenta z pen., 60. Diviš - 54. Navrátil
Příbram - Slavia 1:3
Branky: 53. Brandner - 14. Souček, 15. Mešanovič, 30. Barák
Plzeň - Jablonec 1:2
Branky: 56. Ďuriš z pen. - 15. a 18. Mingazov
Teplice - Dukla 1:1
Branky: 81. Fillo - 11. Berger
Liberec - Zlín 4:3
Branky: 25. a 61. Pulkrab, 76. a 80. Hovorka -  5. Poznar, 29. Jordan, 68. Vukadinovič

Reklama