Hlavní obsah

Favorité zvítězili, ale herně neoslnili. Wágner vstřelil hattrick, Voltr se zapsal do historie

jis, mmSport.cz
Aktualizováno

Fotbalisté Plzně i pražské Sparty, největší favorité ePojistovna.cz ligy, vstoupili do nového ročníku výhrami, ale herně nijak nepřesvědčili. Mistrovská Plzeň při ligové premiéře kouče Pivarníka otáčela zápas v Jihlavě, než se dočkala těsného vítězství 2:1, v Praze na Letné zase byli favorizovaným domácím zdatným protivníkem zejména ve druhé půli hráči Slovácka. Sparta nakonec udržela těsnou výhru 3:2, ale v závěru se o výsledek strachovala. V Jablonci padlo hned osm gólů, domácí otočili skóre proti Karviné na 5:3. Hostující Voltr dal gól po 12 sekundách hry - byla to třetí nejrychlejší branka v historii fotbalové ligy - domácí Wágner ale odpověděl třemi trefami! Zlín v závěru pečetil výhru 2:0 nad Příbramí, zbývající tři utkání úvodního ligového kola jsou na programu v neděli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal a Lukáš Juliš (vpravo) se radují ze vstřeleného gólu proti Slovácku.

Článek
Fotogalerie

Plzeň začala na Vysočině velmi špatně a nebýt brankáře Kozáčika, mohla v první půli třikrát inkasovat. Mistrovský celek na své poměry nebývale chyboval v defenzívě a aktivní Jihlavu pouštěl do velkých šancí. Jednu z nich proměnil po necelé půlhodině hry Lotyš Davis Ikaunieks, další možnosti ale domácí tým trestuhodně zahodil.

Viktoria udělala v poločase dvě změny a hlavně zvýšila obrátky. Už to nebyl ten bezduchý výkon, ale naopak přišlo rapidní zlepšení. Plzni pomohla šťastná branka Kučery, který v 51. minutě po teči jednoho z jihlavských obránců srovnal na 1:1. To domácí definitivně srazilo do kolen a Plzeň už zbytku zápasu dominovala. V 64. minutě další bývalý hráč Jihlavy Kopic krásně trefil odražený míč a jeho volej vymetl šibenici Hanušovy branky. Plzeň se tak vítězně naladila na odvetu 3. předkola Ligy mistrů v dalekém Ázerbájdžánu, byť svým výkonem rozhodně nenadchla.

Přestřelka v Jablonci

Jablonecký stadión Na Střelnici dostál svému názvu, už od začátku se bylo na co dívat. Nováček z Karviné prožil snový start, když se už po 12 sekundách hry trefil Voltr a dal třetí nejrychlejší branku v historii české ligy. Záhy sice srovnal Tomáš Vágner, jenže pak vstřelil dva góly Jurčo a hosté šli o poločasu do kabin s luxusním vedením 3:1.

Jenže podobně jako Jihlava ani nováček z Karviné nezvládl druhou půli. Jablonec v rozmezí mezi 48. a 49. minutou dvěma slepenými góly Wágnera a Pernici vyrovnal a proti zaskočenému soupeři skóre v závěru otočil. Tomáš Wágner zkompletoval v 75. minutě hattrick, na konečných 5:3 ještě šest minut před koncem upravil střídající Doležal.

Zlín v prvním zápase nové ligové sezóny ukončil sérii patnácti duelů bez vítězství. Zásluhou stoperů Hájka a Jugase doma porazil Příbram 2:0.

Úvod z říše snů, závěr drásal nervy

Sparta si v souboji se Slováckem, jemuž na jaře podlehla 0:2, nemohla přát lepší start. Už po 109 vteřinách hrubě chyboval brankář hostí Hečo, jenž s rozehrávkou váhal natolik, že při odkopu trefil Dočkala a od něj míč doskákal do prázdné branky. V 10. minutě sparťanský záložník zvýšil z penalty na 2:0 poté, co Košút zákrokem ve stylu kung-fu zasáhl ve vápně Juliše do ramene.

V poločase udělal trenér Slovácka Levý hned dvě změny a výrazně tak oživil hru svého týmu. Aktivní byl zejména nový muž na hřišti Civič. V 53. minutě se k němu od rozhodčího Zelinky odrazil míč, následný centr propadl až k Divišovi, který střelou k tyči zařídil snížení. Třetí gól domácích vstřelil Konaté, ale vzápětí Letenští zcela propadli při bránění ve středu pole. Daníček uvolnil Diviše a ten podruhé propálil Bičíka.

Diviš byl při chuti a mohl dokonce srovnat, když se snažil přes hlavu vracet míč před branku, ale hattricku stálo v cestě břevno.

Sobotní zápasy 1. kola ePojisteni.cz ligy:
Jihlava - Plzeň 1:2 (1:0)
Branky: 26. Ikaunieks - 51. Kučera, 64. Kopic.
Jablonec - Karviná 5:3 (1:3)
Branky: 15., 48. a 75. Wágner, 49. Pernica, 84. Doležal - 25. a 40. Jurčo, 1. Voltr.
Zlín - Příbram 2:0 (1:0)
Branky: 45. Hájek, 88. Jugas.
Sparta - Slovácko 3:2 (2:0)
Branky: 3. a 10. z pen. Dočkal, 64. Konaté - 53. a 70. Diviš.

Reklama