Hlavní obsah

Rosický i Kadlec v sobotu za Spartu nastoupí. Konaté už asi nikdy, prozradil Ščasný

Karel FeltSport.czPrávo

Tomáš Rosický a Václav Kadlec se v sobotním ligovém duelu proti Mladé Boleslavi na letenském trávníku objeví. V rozhovoru pro Sport.cz a Právo to naznačil kouč Sparty Zdeněk Ščasný. Zato Tiémoko Konaté už na něj zřejmě nikdy nevyběhne. Fanoušci houfně skupují vstupenky. Na pokladnách ale budou k dispozici i v sobotu před zápasem. Vidět Rosického po patnácti a půl letech v rudém dresu, to si nechtějí nechat ujít.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický si vybral sparťanský dres s číslem 10, určený pro špílmachra týmu.

Článek

Na Letnou se vrátili Tomáš Rosický a Václav Kadlec. Fanoušci skupují lístky na sobotní duel s Boleslaví. Mohou se na obě posily těšit?

Pokud se nestane nic mimořádného, tak je uvidí oba. Neříkám, na jaký časový úsek, ale že se na hřišti objeví, je velice pravděpodobné. Máme plán, jak je do mužstva začlenit. Tomáš je zdravotně v pořádku, trénuje naplno. Totéž platí o Vaškovi.

Rosický je na Letné něco přes týden. Jaký z něj máte pocit?

Ten nejlepší! Jako bychom se na těch šestnáct sedmnáct let, kdy jsem ho jako trenér poslal poprvé do ligového zápasu, ani nerozešli (úsměv). Tomáš zůstal stejný lidsky, což je úžasné. Hodně vyspěl a samozřejmě vyrostl fotbalově. Na hřiště přinese ohromné uklidnění, zvedne sebevědomí i spoluhráčům, což je velice důležité.

Spartě bylo na podzim vytýkáno, že není směrem dopředu zrovna nejrychlejší. Měli by tu rychlost přinést právě Rosický s Kadlecem?

Je otázka, jak ten pojem „není nejrychlejší" vezmete. Vždycky je to také o složení mužstva. V Evropské lize jsme se hodně prosazovali právě rychlým přechodem do útoku. Měli jsme ale k dispozici jiné hráče. Samozřejmě by Tomáš a Vašek měli přechod do ofenzívy zrychlit. Kadlec je dynamický hráč, který žádá míče za obranu a Rosický dokáže i ve složité situaci vzít balón, zrychlit hru, přečíslit soupeře a otevřít prostory na kolmé přihrávky, které má fantastické. My chceme hrát rychle. Jedna věc ale je, když v evropském poháru hrajete z bloku a chodíte dopředu. Úplně jiná, když dobýváte semknutou obranu soupeře, což je v naší lize velice často, potom o rychlosti nemůžete prakticky mluvit. I v těchto momentech má Tomáš obrovskou přednost, že dokáže vymyslet překvapivou přihrávku a hru tím zrychlit.

Takže máte vymyšleno, kam je v sestavě zařadíte?

Pochopitelně. Pro Tomáše není nejlepší místo pod hrotem. Tam by neměl kam míč vyvést. Jeho prostor je někde mezi defenzívním záložníkem a podhrotovým. Tady má možnost pro založení rychlé akce. Hrát ale může prakticky všude ve středové řadě. Vašek se může pohybovat kdekoliv za hrotovým útočníkem, včetně křídla.

Sparta vycházela ze dvou rozestavení, zjednodušeně řečeno 3 - 5 - 2 nebo 4 - 5 - 1. Budete na nich něco měnit?

S Tomášem jsem o tom hodně mluvil, on je ztotožněn s oběma systémy. Úkoly středových hráčů se jeho příchodem, ale i Vaškovým, nijak nemění.

Při Rosického příchodu jste zmínil, že ho chcete využívat především na důležité zápasy. Má v tréninku nějaké úlevy?

Nemá, je natolik zkušený, že se pohlídá sám. I ostatním hráčům jsem řekl, že se sami musí hlídat. Pokud kdokoliv má nějaký problém, je lepší, když mi to řekne a třeba den si odpočine. Pokud jsou na hřišti, musí pracovat na sto procent. Nechci Tomáše šetřit, ale spíš ho do ničeho netlačím. Hodně spolu v tomto ohledu komunikujeme. A co se týká těch důležitých či méně důležitých zápasů, myslel jsem to tak, že bych ho chtěl pošetřit v utkáních, která budou rozhodnutá. Důležité jsou pro Spartu všechny zápasy. Je ale jasné, že asi neodehraje celou porci utkání, která nás čekají. Aby hrál v rytmu středa - neděle - středa, logicky nepředpokládám. Potřebuji ho zdravého celou sezónu. Dlouho nehrál a byl by nesmysl ho přetížit. Tak bych se ale zachoval ke každému hráči.

Rosický je velkou osobností, je znát jeho vliv už nyní?

Jednoznačně. Má obrovský respekt. Když jsme v reprezentační pauze trénovali asi v sedmi lidech a doplnili kádr juniory a dorostenci, bylo úžasné sledovat, jak k němu vzhlížejí (úsměv). Přirozený respekt má i u ostatních kluků z áčka, kteří se vrátili z reprezentačních povinností.

Neuvažujete o tom, že by převzal kapitánskou pásku?

Máme kapitána Davida Lafatu a prvního zástupce Bořka Dočkala. Na tom teď nehodlám nic měnit. U Tomáše to není o pásce, on má prostě přirozený respekt jako velká osobnost.

Objeví se v sobotu na trávníku i nedávní marodi Bořek Dočkal a Martin Frýdek?

Neobjeví, ale po neděli se zapojí do plného tréninku a doufám, že na další zápas už budou k dispozici. Ve čtvrtek nás čeká první duel ve skupině Evropské ligy v Southamptonu.

Příchodem Rosického a Kadlece vzrostla kvalita kádru. Na lavičku budou muset třeba i někteří reprezentanti. Neobáváte se, že to špatně ponesou a může vzniknout problém?

Nebojím se toho. Dám příklad. David Lafata je elitní kanonýr a přesto několikrát začal na lavičce. Ve svém přístupu je vzor pro ostatní. Neumím si představit, že by se někdo jiný choval jinak, než on. Hráči také vědí, že jsem alergický na to, když se někdo blbě tváří, protože nehraje a dává to najevo. Ve Spartě jsem to nezažil a věřím, že nezažiji.

Budete ještě zužovat kádr?

Už ne. Sparta se dohodla s Mladou Boleslaví na hostování Marka Matějovského. Marek nebyl v začátku podzimu stoprocentně fit. Ve Spartě odvedl za šest let obrovskou práci a zasloužil si korektní jednání. Už v zimě, ale i teď v letní přípravě, jsem mu řekl, že budu učit mužstvo hrát bez něho. Když přišla nabídka z Mladé Boleslavi, na rovinu jsem mu řekl, že tam bude jistě víc vytížený, než by byl tady. On to rád přijal.

Hráčem Sparty ale zůstává z kádru vyřazený Tiémoko Konaté. Uměl byste si představit jeho návrat do mužstva?

V tuhle chvíli neuměl. Jsou věci, které se dají překousnout, pochopit a odpustit, protože člověk udělá v životě chyby. Ale při zdůvodňování, proč chce rozvázat smlouvu, byla použita ze strany Konatého a jeho agenta spousta nepravd. Dovedu si představit jeho odchod z klubu, ale není na něj nabídka.

Kádr Sparty je teď velice silný, ohromně vzrostla zejména údernost ofenzívy. Cítíte větší tlak, že s těmito hráči prostě musíte ligu vyhrát a nic jiného neexistuje?

Když odešli v létě Ladislav Krejčí a Patrik Schick a přišel v první chvíli jen Michal Kadlec, slyšel jsem, že to je vlastně vytváření alibi, což kdyby to zase nevyšlo. Vůbec jsem tu situaci tak nevnímal. Zůstávám stejný a pracuji stejně. Samozřejmě si uvědomuji, že teď jsme skutečně silnější. Naším prvořadým cílem je titul, a na tom by se nic nezměnilo, i kdyby nikdo nepřišel.

Reklama