Hlavní obsah

Jihlava stáhla Liberec k sobě. Skladba kádru se hrozně podcenila, žehrá kouč Slovanu

Jihlava

Podzim pro ně ještě nekončí. Fotbalisté Liberce se ve čtvrtek v Soluni pokusí o malý zázrak v podobě postupu do jarní části Evropské ligy. Průšvihem je ale domácí soutěž. Po sobotní porážce v Jihlavě přezimují v domácí soutěži pouhé dva body nad sestupovým propadlištěm. Předposlední je právě Vysočina, která se tak dotáhla na kontakt a zvýšila naděje na záchranu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamaný liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Článek
Fotogalerie

Hráli o hodně. A teď je jim jasné, že zima bude ještě krušnější, než si byli ochotní připustit. „Znovu jsme propadli v soupeřově vápně. Jihlava ze dvou šancí jeden gól dát dokázala, my ne. Na šance se nadřeme, a když už se do nich dostaneme, tak je neproměníme," zoufá si trenér Jindřich Trpišovský.

Kdyby jeho tým na Vysočině vyhrál, odskočil by soupeři na klidných osm bodů. Takhle má k dobru jen dva.

„Bylo to důležité utkání. Až po 30. kole zjistíme, jak moc. V tabulce jsme na tom pořád lépe než Jihlava, ale chtěli jsme zlepšit naše postavení v tabulce. Že se to nepovedlo, je pro nás pochopitelně zklamání," kaboní se kouč Slovanu.

Všichni střelci odešli

Zároveň přidává kritiku do vlastních řad. O složení mužstva pro nabitý podzim měl jinou představu.

„Je k zamyšlení skladba kádru. V létě se to podle mě hrozně podcenilo, protože odešli prakticky všichni hráči, kteří stříleli góly. Právě jejich góly nám nyní chybí," zdůrazňuje jednu ze zásadních příčin liberecké bídy.

Otázkou je, zda bude Slovan tahat z maléru i na jaře. Předpokládá se, že Sparta po skončení podzimu zahájí druhý pokus získat Trpišovského na svou lavičku.

„Vzhledem k našemu postavení v tabulce bych teď o Spartě vůbec nemluvil. Myšlenky se mi upínají k tomu, že po ekonomické stránce je sezóna úspěšná, po sportovní už moc ne," hodnotí rozporuplný podzim.

Bílek vytasil šťastné nouzové řešení

Vysočina bude po výhře 1:0 během zimní přípravy živit reálnější naděje na záchranu. „V Jihlavě budu rád pokračovat i v jarní části. Mám před sebou velkou motivaci, aby se pro město podařilo nejvyšší soutěž uchovat," ujišťuje trenér Michal Bílek, který k mužstvu přišel až v průběhu podzimu.

Před klíčovým duelem přišel o Zoubeleho, který ulehl s angínou. A při volbě náhradního řešení měl bývalý kouč české reprezentace šťastnou ruku.

„Liberec má velmi ofenzívní mužstvo. Útočí v sedmi lidech a po ztrátě míče v jeho defenzívě vznikající mezery. Proto jsme se rozhodli, že místo Zoubeleho bude hrát rychlý Ikaunieks, který si žádá balóny za obranu. Podobnou úlohu měl ze středu hřiště plnit i Hronek, jenž je velice silný v nábězích. Jeden nacentroval, druhý dal jediný gól zápasu, takže změny nám pomohly," libuje si Bílek.

Reklama