Hlavní obsah

Přišel jsem, abych dosáhl úspěchů, hlásí chorvatská posila Slavie

Vojtěch Pospíšil (Chaj-kchou)Sport.cz

Jedním z hráčů, kteří přestoupili v zimní přestávce do fotbalové Slavie, je i 22letý Marko Alvir. Chorvatský záložník přišel ze slovinského Domžale, předtím působil v akademii Atlétika Madrid. Pro Sport.cz se na kondičním soustředění na čínském Chaj-nanu rozhovořil o tom, jak se mu v týmu líbí a jaké jsou jeho plány do budoucna.

Foto: Vojtěch Pospíšil , Sport.cz

Nová posila Slavie Marko Alvir.

Článek

Marko, ve Slavii jste teď pár týdnů, jak to hodnotíte?

Slavia je velký klub a je v něm velká konkurence na všech postech. Byl jsem v Atlétiku Madrid a v Domžale, a když to porovnám, tak tady ve Slavii jsou dobré tréninky. Hodně pracujeme a kondiční příprava pro ligu podle mě bude velmi dobrá.

Jak je pro vás kondiční soustředění se Slavií náročné?

Není to tak těžké, protože já jsem vždycky fyzicky dobře připravený. Ale ty tréninky tady náročné určitě jsou.

Nastoupil jste tu ve dvou přípravných zápasech, jednou na kraji zálohy, podruhé v jejím středu. Co vám víc vyhovuje?

Raději jsem ve středu zálohy, kde jsem hrál ve druhém zápase, protože jsem víc na míči. Ale na kraji zálohy také můžu hrát.

Většina fanoušků vás ještě neviděla hrát. Jak byste popsal svůj styl hry?

Hodně toho naběhám, takže kromě toho, že napadám a chodím do vápna, stíhám i bránit. Myslím, že jsem dobrý i v soubojích jeden na jednoho.

Právě ve vašem oblíbeném středu zálohy je ve Slavii momentálně velká konkurence. Asi nebude jednoduché se prosadit do základu...

Teď se to těžko hodnotí, protože tu jsme kvůli kondici a hráli jsme jen dva zápasy proti soupeři, který jen bránil a zdržoval. Víc se ukáže v příštích několika týdnech, kdy hrajeme další přípravné zápasy. Samozřejmě ale budu bojovat, protože chci do základní jedenáctky.

Byl jste v akademii Atlétika Madrid. Jaká to byla zkušenost?

Byla to velmi dobrá zkušenost. Bydlel jsem tam sám bez rodiny a naučil jsem se, jak se o sebe postarat. Naučil jsem se nový jazyk, mnohokrát jsem trénoval s prvním týmem a vím, jak vypadá velký fotbal.

Potom jste se dostal do slovinské ligy. Jak hodnotíte její kvalitu?

Když jsem hrál v Madridu, tak to nebyla mládež, ale třetí tým. Po dvou letech jsem měl jít do druhého týmu, ale sestoupili. V nižší soutěži už jsem hrát nechtěl, tak jsem přestoupil do Slovinsk. V posledních letech se pohybovali na čele ligy a hráli útočně, což se mi líbilo. Navíc jsem to měl kousek domů do Záhřebu za rodinou. Pro mladé hráče to je podle mě dobrá liga, není tak fyzická.

Slavia je pro vás velkým krokem?

Myslím, že Slavia je pro mě perfektní, je to ideální krok. Slavia není malý klub, takže vím, že když tu budu hrát dobře, můžu se prosadit i ve velmi dobrých klubech v západní Evropě. Přišel jsem, abych dosáhl úspěchů. Trenér i celý tým chtějí vyhrát titul a dostat se do evropských pohárů.

Jak jste na tom s češtinou? Učíte se jazyk?

Zatím ještě ne. Ale když trenér něco říká, tak rozumím asi půlku, protože čeština je podobná chorvatštině. Myslím, že tak za tři čtyři měsíce budu rozumět všemu.

Reklama

Související témata: