Hlavní obsah

Klubový boss nelpěl na titulu, čímž Šilhavého zaskočil. Trofej chceme, hlásí přesto trenér Slavie

Praha

Miliónové posily přivedlo vedení fotbalové Slavie do kádru trenérovi Jaroslavu Šilhavému. Muž, který dotáhl před čtyřmi lety k mistrovskému titulu Liberec, teď sní o velkém úspěchu i s klubem z Edenu. "Jsme v pozici, kdy o ligový triumf bojovat musíme. Nebudu přece tvrdit, že ho nechci," přijímá Šilhavý roli spolufavorita před začátkem jara, do něhož Slavia vstoupí v sobotu bitvou na domácím stadiónu proti Jihlavě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý děkuje fanouškům.

Článek

Zimní přestávku prožila Slavia na druhé příčce, ale v přestupovém dění jste konkurenty zválcovali. Bude mít stejný průběh i jarní část soutěže?

Všichni vědí, že na počet přestupů se soutěž nehraje. Jsem samozřejmě moc rád, že máme možnosti posílit kádr. Současně to ale přináší i obrovské očekávání. Nicméně já věřím, že jednu trofej získáme, ať už v lize nebo v domácím poháru.

Předseda představenstva Jaroslav Tvrdík prohlásil, že bude spokojený, pokud v nejvyšší soutěži budete mezi třemi nejlepšími...

Byl jsem překvapený, jak pan Tvrdík při předsezónní tiskové konferenci mluvil (směje se). V našich debatách se slovo titul totiž hodně skloňuje. Ale je to pochopitelné. Nepatřím k trenérům, kteří mají předem silácké řeči. Pravda leží na hřišti. Nicméně jsme v pozici, kdy je jasné, že bojujeme o titul. Nebudu přece tvrdit, že titul nechci. To je nesmysl.

Sledoval jste během zimní přestávky konkurenci, její výsledky a posilování?

Pochopitelně. Výsledky a sestavy jsem mapoval po každém zápase, mám obrázek o soupeřích. A nejen o těch z čela tabulky.

V jaké pozici vstupujete do jara ve srovnání s Plzní a Spartou, kluby usilujícími stejně jako Slavia o titul?

Máme dvě jisté nevýhody. Soupeři každoročně bojují o ligový triumf a navíc mají kádry dlouhodobě pohromadě. Jsou sehranější, stabilizovanější. My tým teprve budujeme. Na podzim jsme udělali určité výsledky, ale to neznamená, že jsme s hrou byli spokojení. Ale nadšení by mohlo hovořit pro nás, v tomto můžeme mít navrch. Jsme určitě hladovější po titulu, nemáme moc hráčů, kteří zažili mistrovské oslavy. A z vlastní zkušenosti vím, že hlad po úspěchu hraje velkou roli.

Právě v Liberci před pěti lety jste podobnou situaci zažil. Jenže tehdy jste měl hodně úzký kádr, zatímco nyní ve Slavii se budete potýkat s velkým přetlakem. Nemůže to být další „protivník" v jarních bitvách?

Už výběr hráčů směřoval k tomu, aby kluci charakterově vyhovovali požadavkům mužstva, jako je Slavia. Je třeba si uvědomit, že jde o profesionály, kteří jdou do klubu, jenž má velké vize a znají kvalitu i šířku kádru. Od začátku jsou seznámení s možností, že se mohou dostat mimo základní sestavu. Pro mě jde o obrovskou výhodu, protože v silné konkurenci hráči více a lépe pracují. Určitě nemáme takovou hvězdu, která mohla mít třeba tendenci stávkovat, kdyby nehrála.

Je jasné, že v každém utkání budete muset čtyři hráče, kteří by v jiném klubu byli v základní sestavě, poslat na tribunu. Půjde o nepříjemné situace?

Nejde o nic snadného. Když dojde na nominaci k zápasu, musím vybrat šestnáct hráčů a dva brankáře, tudíž za stávající situace čtyři hráče postavím mimo. Ale málokdy se stane, že celý kádr zůstane zdravotně fit celou sezónu. Kdyby měl člověk jistotu, že bude dvanáct hráčů zdravých, měl by situaci snadnější, protože každým zápasem se upevňují vazby a roste sehranost.

Co je z hlediska trenéra v daných okamžicích klíčové?

Komunikace. To je základ všeho. Pokud chceme figurovat v pohárové Evropě, je nemyslitelné hrát s dvanácti třinácti lidmi. Pokud budeme mít dva hráče stejné kvality a formy na jeden post, už v průběhu jara budeme sestavu rotovat. Rozvrhneme tak síly, což by ve finále mělo být ku prospěchu

Reklama

Související témata: