Hlavní obsah

Věděli, že potřebují hlavně klid. I proto odmítli udělat z Pavlenky slávistického Konatého

Praha

Rozpolcený byl, to nepopírá. Kvalitní brankářská jednička je pro mužstvo obrovsky důležitá. V kvalifikačních bojích o Ligu mistrů, které na Slavii čekají, tuplem. A Jiří Pavlenka jako kvalitní gólmanská jednička Pražany za titulem táhl, což si trenér Šilhavý moc dobře uvědomoval. „Proto má rozpolcenost. Chápal jsem, že nabídka z bundesligy nepřichází každý den a Brémy pro něho představují velkou šanci, proto jsem mu angažmá přál, zároveň jsem chtěl, aby zůstal,“ přiznává slávistický kouč, že pro něho nebylo jednoduché tento transfer spolknout.

Foto: Sport.cz

Vítej v Edenu! Zleva Jan Laštůvka a Jaroslav Tvrdík po podpisu smlouvy.

Článek

Na výkonech gólmana bude hodně záležet. Při cestě za obhajobou titulu, při tažení za vidinou milionářské evropské soutěže rovněž.

„I proto jsem se ho několikrát pokoušel přesvědčit, aby zůstal," prozradil Šilhavý, že na Pavlenku apeloval opakovaně.

Současně si ovšem přiznával, že držet ho v Edenu za každou cenu nemá smysl. Třeba by se i Pavlenkův truc a vzdor dostavil, což by na ostatní hráče zákonitě působilo.

„Zdravá kabina je základ"

Pro slávistického kouče neakceptovatelná představa. Vždyť na zdravé kabině a hráčském souznění si zakládá nade vše.

„Jedním z našich nejdůležitějších kritérií je i to, aby do kabiny zapadli. Jedno, zda jde o hráče z tuzemska nebo legionáře ze zahraničí. Zdravá kabina je základ," přitakává Šilhavý.

„Mohli jsme Pavlenku držet, mohli bychom ho poslat do juniorky a trvat na smlouvě. Ale mělo by smysl z něho dělat slávistického Konatého?" položil si řečnickou otázku nejvyšší boss z Edenu Jaroslav Tvrdík a sám si na ni odpověděl: „Jestliže něco potřebujeme, pak klid v kabině. Proto jsme podobnou variantu zamítli."

Nejen finance plynoucí z Pavlenkova transferu do Brém, které by měly včetně bonusů přesáhnout 100 miliónů, ale i slávistický pragmatismus hrál tudíž svou roli při úvahách o rošádách v bráně Pražanů.

Zvláště, když se v osobnosti Jana Laštůvky i náhrada nakonec našla. O devět let starší, Ukrajinou, Německem i epizodní zastávkou ve Fulhamu a ročním působeném v Karviné ostřílenou, a tudíž i zkušenější, což by mělo pro Slavii představovat cennou devizu jak na domácí scéně, tak i v pohárové Evropě.

Zvláště, když i Laštůvka je plný ambicí a chuti se na evropské scéně připomenout.

„Našli jsme v něm náhradu. Pavlenka byl velkou oporou, Laštůvka je ale vynikající gólman, takže věřím, že ho nahradí. V bráně nebudeme strádat," doznává trenér Šilhavý, že rozpolcenost předchozích dnů je pryč.

Reklama