Hlavní obsah

Byla ruka? Zbytečné debaty, je to jedno, penalta se stejně neměla pískat

Praha

Vehementně vedené debaty po zápase Slavia - Teplice (1:0) přímo v Edenu i na sítích jsou vedeny úplně mylným směrem. Není podstatné, jestli Tomáš Vondrášek ze severočeského týmu v 8. minutě při obranném zákroku hrál rukou, či nikoli. Z pohledu možnosti nařízení pokutového kopu je to úplně jedno. Současný výklad pravidel je v tomto směru jasný. I kdyby míč rukou v této situaci vskutku zasáhl, penalta se nařizovat neměla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Orel ukazuje, že viděl hru rukou teplického Tomáše Vondráška.

Článek

Sudí Pavel Orel se v inkriminovaném momentu ligového střetnutí nejprve otočil a pelášil s Teplickými, kteří rozjížděli svoji akci. Reakce nespokojených slávistů zprvu nebral v potaz, posléze ale vše bylo jinak. S téměř desetisekundovým zpožděním pískal pokutový kop. Jak naznačoval, viděl Vondráškovo hraní rukou, rozhodl ale špatně.

Stávající výklad pravidel říká zhruba toto: Zahrál-li fotbalista rukou poté, co si při odkopu trefil míčem horní končetinu (odborníci doplňují, že i případně při obranném zákroku další částí těla - např. hlavou), nejde o porušení pravidel a nemůže jít o pokutový kop. Pokud tedy součástí zákroku není evidentně úmyslné plácnutí rukou do míče. A to v tomhle případě rozhodně nebylo. Vondrášek míč zasáhl při obranném zákroku nohou, pak hlavou a teprve potom (možná) i rukou, aniž by to mohl jakkoli ovlivnit.

„Omluva do Teplic," napsal na sítích šéf Slavie Jaroslav Tvrdík s tím, že i podle něj ´penalta nebyla a že mu vadí vítězství touto formou´. Hráči se na hřišti se ale radovali a vše ostatní jim bylo vcelku jedno. Někteří se penalty zjevně dožadovali. Na jejich omluvu ale lze poznamenat, že naprostá většina z nich situaci určitě nemohla dobře vidět.

Citace z pravidel fotbalu
Za úmyslnou hru rukou rozhodčí nebude považovat např. tyto situace:
- míč je nastřelen na ruku, kterou má hráč u těla, nebo
- hráč po souboji o míč upadne na míč nebo se po pádu nechtěně dotkne míče rukou, nebo
- hráč se po pádu na zem snaží vstát, přitom se rukou opře o zem a míč se zastaví o jeho ruku, nebo
- hráč si instinktivně a reflexivním pohybem chrání před prudce vystřeleným míčem choulostivou část těla, např. obličej, genitálie, ale i hrudník apod., nebo
- míč se odrazí od ramena hráče, nebo
- při odkopu míče si hráč nastřelí vlastní ruku

Nakonec se ukázalo, že to byl rozhodující moment zápasu, v němž Slavia nijak zvlášť nepřesvědčila a mohla si oddechnout, že Teplice neproměnily své příležitosti.

Pro sudího Orla jsou situace v pokutovém území v poslední době prokletím. V zápase Slavie pro změnu jinou - mnohem „penaltovější" akci - nechal bez povšimnutí.

V dubnu pro změnu při v utkání Plzně se Slováckem Západočechům pomohl chybně nařízeným pokutovým kopem ke gólu na 2:0. Při zápase Brna s Plzní pak pro změnu podle komise rozhodčích Plzni penaltu upřel. Za obě situace dostal trest na dva resp. jeden zápas. Pokud přijde další postih, jeho výše už by neměla na veřejnost proniknout. Komise rozhodčích avizovala, že podobné informace od téhle sezóny už médiím poskytovat nebude.

V úvodní ligovém kole ligy došlo k dalším diskutabilním situacím. Už v úvodním utkání Brno - Ostrava byly k vidění momenty, které volaly po nařízení pokutových kopů. Sudí Zbyněk Proske je ale neodpískal.

Reklama