Hlavní obsah

Ledy se hnuly! Ještě během podzimu bude ve fotbalové lize poprvé použito video

Aktualizováno

Zavádění videa do českého fotbalu si připisuje jeden milník za druhým. Minulý týden se v juniorském derby mezi Spartou a Slavií poprvé v soutěžním utkání stalo, že sudí na základě videa odvolal pokutový kop a místo toho udělil hráči žlutou kartu za simulování. A ještě do konce podzimu bude video premiérově použito také v první lize! Nasazení novinky jednohlasně schválilo grémium Ligové fotbalové asociace.

Projekt Videorozhodčí Ligové fotbalové asociace

 
Článek
Fotogalerie

Tak i konzervativní fotbal po vzoru jiných sportů konečně pochopil, že technickému pokroku nelze bránit...

"Testovací období se může veřejnosti zdát dlouhé, ale podstatné je, aby se vychytalo co nejvíce much a v ostrém provozu už byl dostatek poznatků a vše fungovalo na sto procent," avizoval před týdnem Roman Hrubeš, člen komise sudích, který má projekt videorozhodčího v českém fotbale na starosti.

Ligové grémium teď během pondělí dalo novince zelenou i pro zavedení do profesionálních soutěží. Video bude v ostrém online režimu nasazeno do jednoho vybraného utkání z posledních tří kol podzimní části nejvyšší soutěže.

Příští test v dalším derby

LFA momentálně testuje video v Juniorské lize. "Příští pondělí máme v plánu opět testovat v utkání v Horních Počernicích mezi Slavií a Bohemians 1905. A myslím, že v lize bude vybrán jeden ze zápasů 14., 15. nebo 16. kola. Vzhledem k tomu, že hodláme využít televizní kamery, tak rozhodne přímý televizní přenos," vysvětluje výkonný ředitel ligy Tomáš Bárta.

"Dříve použití videa nedokážeme urychlit, protože celý proces má nastavená pravidla, časovou osu. Jsme samozřejmě v kontaktu s FIFA a (mezinárodní pravidlovou komisí) IFAB," dodává.

LFA musí pro každý zápas, v němž bude chtít použít video, poslat žádost na FIFA. "Jde o speciální elektronický formulář, který zasíláme i na každý zápas Juniorské ligy. Musíme vědět, kdo bude videorozhodčí, jeho asistent, kdo bude operátor v přenosovém vozu, kdo bude technik u hřiště a kdo bude hlavní rozhodčí," líčí Bárta.

Reklama