Hlavní obsah

Nebyla to povedená sezóna, ale poučím se, ujišťuje Kreuziger. A těší se na tréninkový dril

Radek MalinaSport.czPrávo

Rozpaky. Slovo nejlépe vystihující premiérovou sezónu českého cyklisty Romana Kreuzigera ve stáji Orica Scott. „Nebylo to z mojí strany na top úrovni," přiznává jednatřicetiletý závodník, když se ohlíží zpět.

Foto: Sport.cz

Český cyklista Roman Kreuziger

Článek

Do pondělí si užíváte dovolenou. Jak jste si dny bez kola užil?

Cyklistiku jsem úplně vypustil. Potřeboval jsem to. Původně jsme se ženou a dcerkami měli letět na dovolenou, ale cestování bylo v sezóně tolik, že jsme plány zrušili. Hodně nám nahrálo i skvělé počasí panující v Česku. Ale už se těším na novou sezónu. V pondělí začnu se všeobecnou přípravou v posilovně. Může se to zdát směšné, ale jak člověk celý rok něco dělá, po deseti dnech odpočinku jsem byl nervózní a nevěděl, co s nashromážděnou energií.

Analyzoval jste během dovolené i první sezónu v Orice?

Ve volnu ne. Ale než mi začala dovolená, tak jsme měli mítink s vedením. Z mého pohledu jsem nebyl na top úrovni. Chyběly mi lepší výsledky. Z hlediska týmového jsem byl na plnění úkolů nachystaný dobře. Pomohl jsem k zisku bílého dresu pro nejlepšího jezdce do pětadvaceti let na Tour. I v dalších závodech jsem pracoval pro kolegy podle zadání.

S čím bude úvodních dvanáct měsíců po přestupu z týmu Tinkoff spojeno?

Hodně pozitivním zážitkem bylo vítězství Simona Yatese v boji o bílý trikot na Tour. Sdíleli jsme spolu pokoj, tudíž i radost. A pak pochopitelně můj triumf při premiéře závodu Ötztaler v Söldenu. Zato jaro bylo horší. Ve srovnání s minulostí jsem byl docela často na zemi, což nikdy není příjemné. Nejdřív na Strade Bianche, pak při vyjížďce s dcerkou a potom při Amstelu...

Výkonnost na Tour de France berete jako uspokojující?

Byl jsem zvyklý jezdit na soustředění na Tenerife nebo do podobných vysokohorských lokací. Letos jsme program změnili a experimentování nebylo správné. Andorra je hodně specifická, v květnu tam ještě není takové teplo a tělo reaguje jinak. Navíc jsem se tam chystal s jezdci zaměřujícími se na klasiky... Když jsem pak jel nečekaně intenzívní etapák Dauphiné, po kterém bylo třeba zařadit místo tří volnějších dnů osm, chyběl mi cyklus zaměřený na intenzitu plánovaný právě do tohohle období. I proto jsem byl v top formě až na konci Tour a po jejím skončení.

Byly výsledky letošní sezóny deprimující?

To ne. Nebyla to povedená sezóna, ale je pro mě motivací. Mám v kalendáři závody, kde budu moct jet na sebe. Možná tomu po letošní sezóně někdo nebude věřit, ale tým byl s mým přínosem spokojený, tudíž dostanu při vybraných podnicích volnost. Všechno jsme analyzovali a poučím se. Rozhodně nekončím, v profipelotonu se vidím do šestatřiceti osmatřiceti... Doufám, že Orica bude sestavu držet pohromadě a nebudu muset měnit prostředí.

Prozradíte, v čem jste se dopustil chyb?

Hlavně jaro bylo doslova přesycené cestováním. Když se do sezóny nevstoupí správně, už člověk jen něco dohání. A přesně tak jsem se cítil. V období kolem mistrovství světa v září pak bylo cestování zase moc. Tudíž jednoznačný závěr je míň cestovat, víc se soustředit na kolo a absolvovat větší část přípravy sám, abych měl absolutní klid.

Jaké tedy budou změny, které by měly garantovat top výsledky?

Vrátím se k programu, který jsem měl při působení v Saxo Tinkoff. Během listopadu a prosince zařadím do přípravy běžky, sjezdové lyžování. Prostě cokoliv, při čem nejsou třeba cyklistické kraťasy. Mnohem víc se zaměřím na regeneraci. V minulosti jsem skoro nepotřeboval masáže, teď je určitě využiju víc. Stejně tak není na škodu zajít dvakrát třikrát v týdnu na fyzioterapii, aby se tělo drželo ve formě.

Představu o týmových soustředěních už máte?

Vedení nám dává volnost. Posíláme výsledky přípravy trenérům, takže první týmové soustředění máme až 11. ledna, kdy se sejdeme v Barceloně, ale konec kempu je po dvanácti dnech v Almerii. Podrobnosti netušíme, takže jsem zvědavý, co se bude dít. Do té doby určitě kromě přípravy v Česku vyrazím i na Kanárské ostrovy.

Můžete prozradit, který ze závodů Grand Tour budete mít v programu?

Jistý závodní plán mám, ale ještě je příliš brzy. Viděl jsem mapu Tour de France, ale podrobně jsem trasu nestudoval. Chci ještě počkat na zveřejnění trasy italského Gira. Tamní atmosféra byla vždycky fantastická a já bych se startu nebránil. Na druhou stranu, první tři etapy budou v Izraeli, tudíž zase přibude cestování.

Reklama