Hlavní obsah

Fotbalová Slavia se zbavila dluhů. Hráči mají tržní hodnotu 767 miliónů

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Slavia zaznamenala za minulou sezónu ztrátu asi 263 miliónů korun. Byla způsobená tím, že většina příjmů z prodeje hráčů se projeví až v dalším účetním období. Klub navýšil kapitál o téměř 322 miliónů a zbavil se tím všech dluhů. Slavia o tom informovala na svém webu po valné hromadě. Zároveň si zde zvolila nové členy vedení. Představenstvo doplnili nový sportovní ředitel Jan Nezmar, bývalý kapitán A-týmu Jiří Bílek a finanční ředitel klubu a společnosti Eden Arena Daniel Konrád. Do dozorčí rady byli k prezidentovi čínského majitele klubu CEFC Čchanu Čchao-tuovi zvoleni Rastislav Takáč a Kenneth Li Siao-kchun.

Foto: www.slavia.cz

Prezident čínské firmy CEFC a předseda dozorčí rady Slavie Čchan Čcha-tuo (vpravo)

Článek

Slavia dlužila téměř 322 miliónů majiteli klubu čínské společnosti CEFC, která koupila pražský celek předloni v září. Navýšením základního kapitálu tato pohledávka zanikla a červenobílí jsou nyní zcela oddluženi.

V sezóně 2016/17 hospodařila Slavia se ztrátou přes 263 miliónů před zdaněním. Záporný výsledek je ale podle klubu daný hlavně tím, že příjem z prodeje hráčů Antonína Baráka, Jiřího Pavlenky či Jaroslava Mihalíka se projeví až v dalším období. Celkový příjem z prodeje hráčů přesáhl 250 miliónů korun.

Dosud investované prostředky se Slavii povedlo zhodnotit ziskem ligového titulu v minulé sezóně a postupem do základní skupiny Evropské ligy, což se také projeví až v tomto fiskálním roce. Tržní hodnotu hráčského kádru nyní klub odhaduje na více než 30 miliónů eur, což je přes 767 miliónů korun. Slavia má na hráče nabídky přesahující tuto částku.

Čínská společnost CEFC převzala spolu s miliardářem Jiřím Šimáněm Slavii ve chvíli, kdy měl klub za předchozího majitele Aleše Řebíčka velké dluhy a hrozila mu insolvence. Krach vršovického celku se povedlo odvrátit a firma CEFC později získala Šimáněho podíl. Slavia se následně vrátila mezi českou ligovou špičku.

Představenstvo fotbalové Slavie doplnili Nezmar, Bílek a Konrád

Fotbalová Slavia Praha na valné hromadě zvolila nové členy vedení. Představenstvo doplnil Jan Nezmar, který přišel do Slavie po podzimu z Liberce, kde působil rovněž jako sportovní ředitel. Na jeho návrh přivedl vršovický klub ze Slovanu trenéra Jindřicha Trpišovského, s nímž Nezmar na severu Čech spolupracoval. Stoper Bílek ukončil po podzimu ve Slavii profesionální kariéru a stal se sportovním poradcem představenstva.

"Představenstvo je nyní kompletní a každý jeho člen má jasně vymezené kompetence a odpovědnost. Mezi priority Jana Nezmara patří především stanovení sportovních koncepcí A-týmu, nastavení přestupové politiky včetně lepší návaznosti na mládežnickou akademii či zkvalitnění a zefektivnění všech procesů, které se týkají sportovního růstu hráčů," uvedl předseda představenstva a šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

"Daniel Konrád jako zkušený manažer, který do Slavie přišel v létě ze společnosti Deloitte, má na starosti finanční záležitosti společnosti," dodal Tvrdík.

Reklama

Související témata: