Hlavní obsah

Sparta má nejdražší posilu v historii! Nekonečný příběh je přece jen u konce

Praha
Aktualizováno

Téměř nekonečné jednání v úterý dopoledne výměnou posledních podpisů pod rekordní smlouvou mezi Bruselem a Prahou přece jen skončilo. Rumunský záložník Nicolae Stanciu přestupuje z Anderlechtu do Sparty a stává se historicky nejdražším fotbalistou české ligy. Letenští za něj zaplatí fixní částku okolo 117 miliónů korun, která se díky bonusům může při naplnění smlouvy až do léta 2021 reálně vyšplhat až na 140 miliónů korun...

Foto: sparta.cz

Nicolae Stanciu konečně navlékl rudý dres Sparty.

Článek
Fotogalerie

Konečně dostal zelenou a v úterý odpoledne absolvuje svůj první trénink s novými spoluhráči. Čtyřiadvacetiletý Nicolae Stanciu sice v neděli večer již podruhé přiletěl do Prahy, v pondělí však musel ještě zahálet, neboť transfer stále nebyl administrativně uzavřen.

Poslední nutný podpis z Bruselu dorazil na Letnou až v úterý a napsal tak definitivní tečku za jednáním, které začalo již před Vánoci.

Rumunský záložník tak trumfl svého nového spoluhráče Tala Ben Chaima, který byl od loňského léta s částkou 76 miliónů korun dosud nejdražším hráčem v historii české ligy. Na třetí příčku se pak odsouvá další člen současné sparťanské kabiny Václav Kadlec (73 miliónů korun).

Rekordní částka bývá velkým závažím

Pohled do minulosti je vcelku jasný. Jen málokterý z nejdražších hráčů soutěže se dokázal stát její opravdovou hvězdou. Jako by závrátná přestupní částka většinou byla nepřekonatelným závažím...

"Hodně jsem o tom přemýšlel. Myslím, že díky zkušenostem z minulosti, kdy jsem hrál za nejslavnější kluby v Rumunsku a Belgii, se nemusím bát, že bych měl strach kvůli tomu, že hraju za historicky nejúspěšnější a nejslavnějších český klub," reaguje Stanciu v prvním rozhovoru pro sparťanský web.

Věří, že pod tlakem restartuje kariéru, která se mu v Anderlechtu zadrhla. "Vím, že Sparta vyhrála z českých klubů nejvíce trofejí a má nejvíce fanoušků v zemi. Všichni ji sledují, i když jí přímo nefandí. Jsem moc rád, že jsem se stal hráčem tak velkého klubu a udělám vše pro to, abych mu pomohl dostat se do Ligy mistrů nebo Evropské ligy," ujišťuje záložník, který si vybral Rosického dres s číslem deset.

Telenovela se psala i na pumpách

Prostředníkem jednání byl hráčský agent Pavel Zíka z agentury Global Sports. Zkušený manažer zdůrazňuje, že finální podpis smlouvy byl pro Spartu perně vydřený.

„Dělám agenta už dvacet let - a tento přestup řadím mezi nejsložitější jednání, u kterých jsem byl. Hodně mi připomíná telenovelu odchodu Petra Čecha z Rennes do Chelsea, která se v roce 2004 také táhla celý leden," usmívá se agent.

Poukazuje, že všichni zúčastnění museli nejednou na svých cestách zastavit třeba u benzinové pumpy, připojit notebook a snažit se posunout jednání aspoň o píď dál.

„Stanciu je záložník, jehož Sparta nutně potřebuje poté, co Tomáš Rosický ukončil kariéru. Věřím, že na jeho pozici je schopný zatraktivnit celou HET ligu. K úspěchu vedla mezinárodní spolupráce našeho týmu a musím velmi ocenit intenzivní práci Adama Kotalíka, který za Spartu na přestupu dělal ve dne v noci," dodává Zíka.

Přehled nejdražších fotbalových přestupů české ligy (podle spekulací médií v miliónech korun):
117 - Nicolae Stanciu, Anderlecht Brusel - Sparta Praha (2018)
76 - Tal Ben Chaim, Maccabi Tel Aviv - Sparta Praha (2017)
73 - Václav Kadlec, Midtjylland - Sparta Praha (2016)
52 - Semih Kaya, Galatasaray - Sparta Praha (2017)
35 - Szilárd Németh, Slovan Bratislava - Sparta Praha (1997), Bogdan Vatajelu, Universitatea Craiova - Sparta Praha (2017)
34 - Štěpán Vachoušek, Teplice - Slavia Praha (2002)
32 - Gino van Kessel, Trenčín - Slavia Praha (2016)
30 - Dragiša Binič, CZ Bělehrad - Slavia Praha (1991), Václav Svěrkoš, Mönchengladbach - Ostrava (2007)

Reklama

Související témata: