Hlavní obsah

Liberec v plusu. Slovan umí, ve srovnání se Spartou vykázal více než trojnásobný zisk!

Liberec

Vlastnit fotbalový FC Slovan Liberec se v posledních letech vyplatilo. Podle účetní uzávěrky za období od 1. července 2016 do posledního června 2017 vykázal v daném období zisk před zdaněním ve výši 75 miliónů korun. Rok předtím vydělal zhruba poloviční částku, přibližně 36 miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Ondřej Kolář v akci. Liberec mladého gólmana dobře zpeněžil.

Článek

„Příjmy z opakované účasti v základní skupině Evropské ligy a z přestupové politiky umožnily stabilizovat finanční situaci v klubu," stojí ve veřejně dostupné účetní zprávě FC Slovan Liberec, který vlastní šéf sklářského gigantu Preciosa Ludvík Karl. Zisky z posledních dvou sezón umožnily z drtivé většiny umořit ztráty z předchozích let.

Jen pro srovnání, pražská Sparta měla ve stejném časovém úseku zisk 22,5 miliónu korun a ocitla se v plusu poprvé od roku 2004 a teprve podruhé v éře Daniela Křetínského. Rok předtím hospodařila se ztrátou 129 miliónů korun.

Milióny z Evropy

Liberec se v předchozí sezóně 2016-2017 pod koučem Jindřichem Trpišovským opět prodral do základní skupiny Evropské ligy, ve které se utkal s italskou Fiorentinou, Karabachem a PAOK Soluň. Jízda Evropou mu přinesla bezmála 90 miliónů korun.

Rovněž se mu podařilo prodat do francouzského Montpellieru obránce Lukáše Pokorného, spekuluje se o částce 40 miliónů korun. Do Slavie odešel univerzál Jan Sýkora za zhruba 30 miliónů korun, tehdy rekordní sumu při přestupech v rámci české ligy.

Lukrativní obchody Liberce z této sezóny se promítnou až do dalšího účetního období. V červenci minulého roku Severočeši prodali talentovaného Martina Graiciara do Fiorentiny, podle informací Sport.cz za 40 miliónů korun.

V zimní pauze zase do Edenu zamířil sportovní ředitel Jan Nezmar, trenérský štáb v čele s Jindřichem Trpišovským, oficiální částky nebyly zveřejněny. Za stopera Ondřeje Kúdelu Slovan oficiálně inkasoval 10 miliónů korun a za Ondřeje Koláře 25 miliónů korun, což je za gólmana v rámci české ligy rekordní suma.

„Finanční situace klubu se i nadále opírá o jméno akcionáře klubu společnosti Preciosa a o spolupráci se sponzory (partnery)," stojí rovněž ve zprávě Liberce, který si opět stanovil za cíl postup do evropských pohárů. Zatím je v lize po podzimu na čtvrtém místě a na konci února bude hrát se Slavií o postup do semifinále domácího poháru.

Reklama

Související témata: