Hlavní obsah

Jágrovo pikantní čtvrtfinále. Po roce potká kata, kvůli němuž nevěděl, co dělá na Kladně

Praha

Je to příběh, kvůli kterému bude čtvrtfinálová série play off první hokejové ligy mezi Kladnem a Přerovem ještě sledovanější. Poprvé od 17. února loňského roku se proti sobě postaví útočník a majitel Rytířů Jaromír Jágr a forvard Marek Sikora. Tedy muž, po jehož zákroku skončil nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL zkrvavený na ledě a obnovené zranění kolena jej na dlouhou dobu vyřadilo ze hry.

Zákrok Marka Sikory na Jaromíra Jágra ze 17. února loňského roku.Video: Sport.cz

 
Článek

Psal se 17. únor a Česká republika slavila senzační olympijské zlato Ester Ledecké z lyžařského superobřího slalomu v jihokorejském Pchjongčchangu. O několik hodin později pak čeští sportovní fanoušci žili i ošklivým zraněním hokejového boha Jaromíra Jágra v jeho pátém zápase za Kladno po návratu z Calgary.

Co se tehdy stalo? Běžela teprve třetí minutu utkání s Havířovem, když si Jágr v přesilové hře kryl u pravého mantinelu puk, Po nešetrném zákroku zezadu od Tomáše Sikory narazil hlavou na mantinel a zůstal bezvládně ležet na ledě. Na něj okamžitě napochodovali záchranáři s nosítky, Jágr však opustil ledovou plochu po svých za doprovodu kladenského lékaře. Ovšem viditelně otřesený a s krvácející ránou v obličeji. Do utkání už se nevrátil a později vyšlo najevo, že si obnovil zranění pravého kolena.

Foto: Sport.cz

Útočník Přerova Marek Sikora.

„Po nárazu jsem se udeřil do hlavy mezi nosem a pusou a ztratil vědomí. Víceméně jsem se vypnul. Protože jsem bezvládně padnul na nohy a sednul si na ně, utrpěly meniskus a vazy. Nic jsem si nepamatoval. Nevěděl jsem, co dělám na Kladně, myslel jsem si, že je po třech letech zase výluka v NHL," vyprávěl Jágr jedenáct dní po incidentu.

„Byl to strašně nešťastný náraz. Asi si tam dal ještě o tu hranu nebo nevím. Strašně mě to mrzí. Když jsem ho pak viděl, tak to bylo nepříjemné. Samozřejmě jsem věděl, o koho jde. A je jedno, jestli je to Jágr nebo někdo jiný," vracel se ke svému zákroku tehdy havířovský Sikora.

Hlavní rozhodčí Zubzanda s Kostourkem jeho atak jako nedovolený nevyhodnotili, takže se nevylučovalo. „Není důležité, jestli to byl faul, nebo ne. Já si myslím, že tyhle nárazy by se měly pískat, i kvůli respektu k hráčům. Je jen otázka času, kdy místo nosítek na led přijedou frajeři s rakví. Pro zdraví hráčů by se to mělo začít dělat," apeloval na zodpovědné lidi Jágr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Jaromír Jágr během utkání Chance ligy diskutuje s Tomášem Plekancem.

Majitel kladenského klubu tehdy po návratu do Kladna z Calgary nutně potřeboval sbírat starty kvůli regulím, podle nichž je třeba k účasti v baráži o extraligu sehrát za tým minimálně 15 utkání. V play off první ligy proto naskakoval i s poraněným kolenem na jediné střídání. Limit sice nakonec splnil, kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ale nakonec musel baráž stejně vynechat.

Po uplynulém ročníku zamířil Tomáš Sikora z Havířova do Přerova, s Jágrem se ale na ledě ani v jednom ze čtyřech vzájemných duelů nepotkal. Kladenský nestor si totiž před sezonou přivodil další zranění a debut v ročníku si odbyl až 18. února.

V pátek, kdy čtvrtfinále Kladna s Přerovem startuje na ledě Rytířů, už ale na vzájemný střet po více než roce dojde. Jak bude vypadat?

Reklama

Související témata: