Hlavní obsah

První liga, nebo jen ta krajská? Piráty v insolvenci pomáhají zachránit fanoušci i bývalí hráči

Praha

Přihlášku do první ligy pro nadcházející sezonu sice před měsícem a půl podali, to však ještě neznamená, že si ji opravdu zahrají. Hokejové Piráty tíží nesplacené dluhy z minulosti, a tak je možné, že místo druhé nejvyšší soutěže budou od září hrát jen ústeckou krajskou ligu. Jasno by mělo být už koncem tohoto týdne. Chomutovskému klubu se mezitím rozhodli pomoci založením transparentního účtu fanoušci, na který přispěli i někteří bývalí hráči Pirátů.

Foto: Jan Pidrman, www.piratichomutov.cz/

Hokejisté Chomutova – ilustrační foto.

Článek

Chomutov před rokem sestoupil z extraligy a po dlouholetých majitelích rodině Veverkových klub převzala skupina podnikatelů. Ti vstoupili do zapsaného spolku Piráti Chomutov, který je jediným akcionářem a tedy stoprocentním vlastníkem akciové společnosti Piráti Chomutov, jež zajišťuje chod seniorského týmu.

Klub je kvůli dluhům po předchozích majitelích v insolvenci a kvůli ekonomickým problémům spojeným i s koronavirovou pandemií v březnu propustil všechny hráče starší 22 let.

Přestože Piráti přiznávají, že jejich situace je kritická, chtějí udělat všechno pro to, aby seniorský tým v Chance lize udrželi. Zastupitelé Chomutova pro hokejový klub přede dvěma týdny schválili dotaci 2,4 milionu korun, na klub se skládají i fanoušci.

Jedním z nich je Matěj Pavlásek, který se rozhodl založit program Patriot Pirátů Chomutov. Na transparentním účtu bylo v úterý 270 tisíc korun. Pavlásek přispěl třemi tisícovkami.

„Protože mám klub rád a cítím k němu nějakou vazbu. Osobně považuji za důležité, když má člověk k čemukoli vazbu a má cokoli rád. Padla otázka, jestli má smysl přispět, když tu případně áčko nebude. Na to jsem odpověděl, že pak ten příspěvek může znamenat třeba hokejku pro juniora, který s ní může dát gól a mít z něj radost. Tentýž junior se pak může díky tomu někam posunout a třeba to dotáhnout tak daleko jako David Kämpf," připomíná Pavlásek pro web Pirátů jejich slavného odchovance, dnes útočníka Chicaga Blackhawks.

Přispět se ale rozhodli i někteří bývalí hráči Chomutova, jimž osud klubu není lhostejný. Tři tisíce poslal někdejší kapitán Pirátů a současný útočník Pardubic Michal Vondrka, jenž před třemi lety dovedl Chomutov do semifinále extraligy. Stejnou sumu zaslal i Stanislav Mikšovic, ještě o dvě tisícovky více pak Petr Jíra.

„Velice si toho vážíme, ale chceme být otevření v tom, že existuje možnost, že i přes tuto velkou podporu se nám Chance ligu ve městě nepodaří udržet," uvádí šéf výkonného výboru zapsaného spolku Daniel Badinka.

Všechny fanoušky, kteří se rozhodli přispět, ale ubezpečuje, že peníze případně pomohou klubové mládeži k lepším podmínkám.

Chomutov v uplynulých týdnech jednal o převodu licence se Znojmem, které se do českých soutěží vrátilo po devíti letech z EBEL a má hrát tuzemskou třetí nejvyšší ligu. „Nenašli jsme ale řešení, které by vyhovovalo oběma stranám," přiznal Badinka.

Je tedy jasné, že druhou ligu Piráti hrát nebudou. „Pořád nic nevzdáváme a stále hledáme cesty, jak pokračovat v Chance lize. Jasno bude na konci týdne," uzavírá Badinka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články