Hlavní obsah

Vrchlabský střelec Filip a gólman Koutský zařídili senzaci na úkor Ústí

ÚSTÍ NAD LABEM

Prvoligové play-off má odehráno osm zápasů čtvrtfinále a na světě je už první prvotřídní senzace. Postarali se o ni hokejisté Vrchlabí, kteří šli do vyřazovací části až z předkola jako devátý celek po základní části a nyní si vyšlápli na favorizované Ústecké Lvy. Díky vítězství 1:0 po samostatných nájezdech ve druhém duelu na severočeském ledě srovnali stav série na 1:1.

Článek

„Do Ústí jsme jeli s tím, že zkusíme vybojovat jedno vítězství. Už v pátek jsme měli dobře nakročeno, ale nedovedli jsme zápas do zdárného konce. V sobotu jsme zvolili stejnou taktiku a drželi jsme pořád čisté konto, což byla zásluha brankáře Koutského. Ne jeho výkonu je založená naše celá hra. A tak jsme zvládli i samostatné nájezdy,“ líčil spokojeně Josef Řeháček, trenér Vrchlabí.

„Určil jsem hráče na penalty, ale pořadí střelců jsem nechal na nich. Rozhodl Martin Filip, který to vzal na sebe. Ale musím poděkovat všem klukům za obrovskou bojovnost, disciplínu, zodpovědnost a herní trpělivost. Máme za sebou už šest zápasů v play-off včetně série s Berounem, ale pořád mužstvo prokazuje sílu. S výsledky roste i sebevědomí,“ tvrdil kouč Východočechů.

Hokejem se bavíme, tvrdí kanonýr

Martin Filip uznal, že jeho týmu přálo i štěstí. „Ústecký gólman Francouz proti nám chytal už za Třebíč a docela jsem ho znal. Při mém nájezdu jsem čekal, co udělá, a tak jsem si ho rozkvedlal. Naší výhodou je, že se hokejem bavíme a nemusíme postoupit, kdežto Ústí netají nejvyšší cíle. Jak říkal trenér, trumfem je brankář Koutský, který v letošním play-off vychytal už čtyři čistá konta,“ vykládal zkušený útočník.

Je mu 39 let a má za sebou skvělou extraligovou kariéru. „Ten výčet klubů je bohatý. Začínal jsem v Zetoru Brno, pak jsem se vrátil do Hradce Králové, s nímž jsem postoupil do nejvyšší soutěže. Byl jsem i v Pardubicích, Opavě, Plzni, Karlových Varech, Litvínově, Havířově, Zlíně. Potom jsem byl rok v Anglii a čtyři roky ve Francii. A po návratu do Česka jsem se ocitl znovu v Hradci Králové a teď bojuji za Vrchlabí,“ zalistoval Filip svým hráčským rejstříkem.

Brankář Vladislav Koutský nedostal gól nejen za sedmdesát minut, ale ani při nájezdech. „Věděli jsme, že může rozhodnout jediná chyba. Při penaltách jsem měl respekt z domácích útočníků, kteří jsou šikovní a technicky vyspělí. Snažil jsem se co nejdéle stát a střely mě trefovaly. Jsem rád, že chytám v play-off první ligy a ani mě nemrzí, že nejsem v extralize. Uvidím, jestli se do ní někdy dostanu,“ přemítal gólman.

Rosol: Nemůžeme věšet hlavy

Ústecký brankář Pavel Francouz kapituloval pouze při nájezdu Filipa. „Je to hračička, který se rád mazlí s pukem a vymýšlí různá zakončení. A vyšlo mu to. Série je pořád otevřená. Lepší by bylo vést 2:0 na zápasy, ale nemysleli jsme si, že Vrchlabí vyřadíme 4:0. Už v pátečním utkání jsme poznali, že je to kvalitní soupeř,“ uvedl Francouz.

Trenér Petr Rosol litoval zoufalé koncovky: „Nenašli jsme recept na Koutského a bohužel nám to do jeho sítě nepadlo. I zápasy s Vrchlabím jsou náročné, i když jsem věřil, že doma dvakrát vyhrajeme. Ale nemůžeme věšet hlavy. Pokusíme se proměnit složení útočných formací. S příchody posil z extraligy zatím nepočítáme, protože všichni hráči, které máme napsané na střídavé starty, ještě hrají v nejvyšší soutěži.“

Reklama

Související témata: