Hlavní obsah

Hokejisté o Poslední sezoně: občas je to přitažené za vlasy

PRAHA

Už sedm odvysílaných epizod má za sebou televizní seriál Poslední sezona. Příběh navrátilce z NHL Jana Krola ukazuje detailně poměry v českém hokejovém prostředí. Blíží se desetidílný příběh realitě, nebo je to jen bohapustá fikce?

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Režisér Hynek Bočan a Martin Dejdar u poutače na seriál Poslední sezona

Článek

"Nemusí vždycky všechno sedět, ale ta podstata hokeje je tam zachycena dobře," myslí si litvínovský obránce Jiří Šlégr. Ani on se ale občas neubrání smíchu. "Pár věcí je přitažených za vlasy. Kluci u nás v kabině to vždycky probírají a chechtají se," říká.

Co hokejisty nejvíc udivuje?"Že by se hráč, který se vrátí z Ameriky, doma takhle nudil a kvůli tomu zase začal hrát, se mi moc nezdá. Každý z nás má kromě hokeje dost dalších aktivit. Nuda tedy nehrozí," kroutí hlavou brankář Liberce Milan Hnilička.

Seriál sleduje především v klubovém autobuse cestou k zápasům. "My ale radši mastíme karty, takže se dívám jedním okem," upozorňuje. "Moc lidí, kteří by na to koukali, neznám. Já nejsem výjimka," říká bývalý reprezentant Martin Hosták. "Jsou ale spoluhráči, kteří jsou do seriálu dost zažraní," potvrzuje i Šlégr. "Jarda Hlinka nahrával nějaké díly, ale už ho to asi přešlo," doplňuje sparťanský útočník Jan Hlaváč.

Hnilička se, stejně jako další hokejisté, objevil v prvním dílu seriálu. "Nechali nás hrát a pak se točil ještě nějaký raut," vybavuje si liberecký gólman. Do libereckého natáčení v létě zasáhl i Hlaváč. "Jednu akci jsme tam opakovali asi čtyřikrát. Martin Dejdar vždycky minul a pak mu do rány strčil hokejku bek," směje se sparťan, který se s představitelem hlavní role zná spoustu let. "Jeho syn hraje u nás v klubu, takže jsme se o tom seriálu mockrát stihli pobavit."

Podle Hlaváče je Poslední sezona alespoň zpestřením televizní nabídky. "Ty ostatní seriály jsou dost na jedno brdo. Hodnej doktor, zlej doktor," popisuje forvard Sparty. "Jenže já viděl jen první díl. Dali to na pátek, a to my v drtivé většině termínů hrajeme."

Nasazením seriálu na páteční večer se Česká televize připravila o významnou cílovou skupinu. I fanoušci, kteří se vypraví na extraligu, jsou pak odkázáni na video nebo dopolední reprízu. "Moc dílů mi takhle uteklo, vlastně pořádně nevím, co se tam děje," směje se Hnilička. Na internetových stránkách ČT si přesto dílko pochvalují tři čtvrtiny hlasujících. Sledovanost se ale v průběhu šesti týdnů propadla o 650 tisíc diváků. S blížícím se rozuzlením se však zase zvolna zvedá.

Poslední sezona nevykresluje hokejisty v mnoha ohledech v příliš lichotivém světle. Gólman, který pouští schválně góly kvůli sázkám, pravidelné návštěvy nočních klubů, zákulisní intriky. "S tím sázením to trošku přepískli," myslí si Hnilička. "Nevylučuju sice, že to někdo dělá, ale sázet na vlastní zápasy je tabu. Ve smlouvě to má navíc každý hráč výslovně zakázané," upozorňuje.

Hlavní hrdina Krol se také setkává se závistí, pomluvami. "Do očí vám samozřejmě nikdo nic neřekne, to se každý bojí," tvrdí Hlaváč. "Nejde ale ukázat hokejisty jen z té ideální stránky. Jsme normální lidi, takže děláme věci dobré i špatné,"oponuje Šlégr.

Nejznámější hokejové filmy
MISTŘI (ČR, 2004)
Mistrovství světa v hokeji jako katalyzátor napjatých vztahů v malé vesnici uprostřed Sudet.
ZÁZRAK NA LEDĚ (USA, 2004)
Kurt Russell jako kouč Herb Brooks vede neznámé americké mladíky k triumfu na olympiádě v Lake Placid 1980.
NÁHLÁ SMRT (USA, 1995)
Jean-Claude van Damme se stihne mezi likvidováním teroristů zaskvět i jako gólman Pittsburghu ve finále Stanley cupu proti Chicagu.
ZKROCENÍ ZLÉHO MUŽE (ČSSR, 1986)
Mistři světa z Prahy 1985 statují v křečovité komedii o lásce české pracovnice zahraničního obchodu a kanadského trenéra finské reprezentace.
SLAP SHOT (USA, 1977)
Oblíbený snímek mnoha zámořských hokejistů. Uvadající provinční tým pod vedením Paula Newmana dosahuje úspěchu, až když do svého rejstříku zařadí násilí a rvačky.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko