Hlavní obsah

Čeští junioři i podruhé prohráli s USA a na MS skončili šestí

OTTAWA

Čeští junioři prohráli na mistrovství světa hráčů do 20 let souboj o konečnou pátou příčku s výběrem USA 2:3 v prodloužení. Svěřencům kouče Marka Sýkory se tak nezdařila odveta za těsnou porážku v základní skupině a skončili na turnaji celkově šestí. Oproti minulému šampionátu si český výběr o jedno místo pohoršil, celkem zůstal na MS již počtvrté za sebou bez medaile. Vítězný gól zápasu vstřelil ve třetí minutě nastavení James vanRiemsdyk.

Článek

Čeští mladíci vypadali na začátku utkání oproti svému soupeři o něco lépe motivovaní a gólmana Uniceho vyzkoušeli nadějnými ranami Jordán a Štich. Toto varování však zámořský tým probralo a na začátku sedmé minuty měl obrovskou šanci Hayes, ale gólman Vošvrda si dokázal poradit. Svou svatyni však uchránil od pohromy pouze dočasně, neboť v deváté minutě dokázal protlačit puk za jeho záda Tangradi. Také zásluhou pěti přesilovek vyzněla úvodní část hry drtivým poměrem střel 22:8 pro USA.

Druhá dvacetiminutovka měla podobný průběh, i když střel na Vošvrdovu klec výrazně ubylo. Český gólman se však měl co ohánět při ráně Palushaje, slibné šance k navýšení náskoku měli i autor prvního gólu Tangradi a také Bowman, Kristo a Wilson, ale ke druhé přestávce odcházeli hráči obou týmů za stejného stavu jako po úvodní dvacetiminutovce.

Ve třetím dějství v sobě Sýkorovi svěřenci našli poslední zbytky sil a hned v polovině 43. minuty důrazný Okál po akci Novotného dorazil puk za brankovou čáru a vyrovnal. Svou aktivitou si následně čeští mladíci vysloužili i dvě přesilovky, přetavit ve vedoucí gól je však nedokázali. V 50. minutě se na ledě strhla bitka, když atak vanRiemsdyka na Gudase pomstil kapitán Štich a po šarvátce s Ruthem musel se svým sokem předčasně do kabin.

Jen pár vteřin po opětovném zahájení hry jeli Češi v přečíslení tři na jednoho, zakončení na sebe vzal Szturc, trefil však jen Uniceho. Spolu se svými spoluhráči však nemusel dlouho litovat, neboť na konci 51. minuty našel Káňa rozjetého Romana, jež chytrou ranou přes obránce zajistil Čechům vedení 2:1. Již za dvě minuty však srovnal nahozením od modré čáry Fairchild, když využil Vošvrdova zakrytého výhledu.

V závěru základní hrací doby se musel český výběr bránit přesilovce po faulu Okála, jež navíc inkasoval osobní desetiminutový trest, ale na vyrovnaném skóre se již nic nezměnilo a o páté příčce muselo rozhodnout nastavení. V něm naplno zazářil talent vanRiemsdyka, který se i díky pádu Jordána dostal až před Vošvrdu, kde si prohodil puk mezi nohy a kouskem, jenž před časem předvedl Kysela či nedávno v NHL Malík, v čase 62:49 rozhodl. Po těsné prohře 3:4 v základní skupině tak mladí Češi těsně podlehli zámořskému favoritovi i podruhé.

Česká republika - USA 2:3 v prodloužení (0:1, 0:0, 2:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 43. Okál (Novotný), 51. Roman (Káňa) - 9. Tangradi (Wahl), 54. Fairchild, 63. vanRiemsdyk (McDonagh, Wilson). Rozhodčí: Ország (SR), Reiber - Arm (oba Švýc.), Bechard (Kan.). Vyloučení: 9:5, navíc Okál 10 min., Štich (oba ČR) - Ruth (USA) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 17.936.
Česká republika: Vošvrda - Kundrátek, Dóczy, Parýzek, Jordán, Gudas, Štich, Piskáček - Valchař, Roman, Káňa - Eberle, Knotek, Strapáč - Vincour, Kubalík, Szturc - Novotný, Červený, Okál. Trenéři: Marek Sýkora, Zdeněk Moták a Rudolf Pejchar.
USA: Unice - Blum, McDonagh, Ruth, Cole, Shattenkirk, Fairchild, Kessel - vanRiemsdyk, Wilson, Schroeder - O´Brien, Wahl, Bowman - Palushaj, Rust, Tangradi - Kristo, Hoeffel, Johnson - Hayes. Trenéři: Ron Rolston, P.K. O´Handley, Nate Leaman a Jeff Blashill.

Reklama

Související témata: