Hlavní obsah

Zbyly jen dvě možnosti! Bude už v úterý jasno, kde se letos uskuteční hokejové MS?

Praha

Už v úterý by mohlo být definitivně jasno o tom, kde se letos na přelomu května a června uskuteční hokejové mistrovství světa v ledním hokeji. Ze všech alternativních variant po odebrání spolupořadatelství běloruskému Minsku podle všeho zbyly jen dvě - buď celý turnaj proběhne výhradně v Lotyšsku, nebo se o konání šampionátu podělí Riga s Bratislavou.

Foto: Nikolai Petrov/belta, Reuters

Šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel.

Článek

Ze hry tak podle všeho vypadlo Dánsko, resp. město Herning, který spolu s Kodaní hostil MS v roce 2018.

Podle ruské agentury TASS, která se odvolává na dobře informovaný nejmenovaný zdroj, má zatím lehce navrch možnost odehrát celý šampionát v Lotyšsku.

„K dnešnímu dni je většina členů Rady IIHF nakloněná zvolit si variantu uspořádání turnaje v Lotyšsku, protože tak existuje možnost uspořádat celý šampionát v jedné zemi. Nicméně Rada IIHF si v úterý vyslechne zprávu komise, která navštívila Lotyšsko, a její názor se může změnit," citovala agentura TASS svůj zdroj.

Největším záporem samostatné „lotyšské varianty" je nutnost vybudovat druhý, byť provizorní stadion. Což pochopitelně bude stát nemalé finance z rozpočtu IIHF, která se po odebrání turnaje Minsku zavázala veškerou organizaci turnaje uhradit ze svých prostředků. I přesto lotyšská vláda před necelými dvěma týdny vydala stanovisko, že má zájem celý turnaj uspořádat.

Lotyšský deník Dien nyní informoval, že zástupci IIHF na konci minulého týdne navštívili Rigu, aby se přesvědčili, že jsou Lotyši schopni hostit turnaj sami. Delegace IIHF proto po návštěvě Areny Riga a Olympijského sportovního centra, kde by měl být druhý stadion, vyhodnocuje, zda bude možné vytvořit „bublinu", v níž by mělo MS za přísných epidemiologických podmínek proběhnout.

Představitelé IIHF však i nadále vyhodnocují možnost uspořádat šampionát spolu s Rigou v Bratislavě.

Čtrnáctičlenná Rada IIHF, jejímž členem je i Petr Bříza, se výsledky bude zabývat v úterý prostřednictvím videokonference. Je možné, že konečný verdikt padne už v ten den, nebo v horizontu dní příštích.

Reklama