Hlavní obsah

Kanada - USA 3:2 PPZámořskou bitvu ovládly Kanaďanky a získaly rekordní jedenáctý titul

Kanadské hokejistky porazily ve finále domácího mistrovství světa v Calgary Američanky 3:2 v prodloužení. V souboji dvou hlavních favoritů turnaje měly po první třetině dvoubrankové manko, přesto nakonec daly zapomenout na zklamání v podobě třetího místa z minulého šampionátu a získaly rekordní jedenáctý titul. Rozhodl o tom gól Marie-Philip Poulinové v čase 67:22.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Kanadské hokejistky otočily finále MS s USA a získaly rekordní jedenáctý titul

Článek

Bronz vybojovaly čtvrtfinálové přemožitelky českého týmu Finky. Obhájkyně stříbra zdolaly v duelu o třetí příčku Švýcarky 3:1.

Američanky měly domácím hráčkám co vracet, neboť v základní skupině jim Kanaďanky výhrou 5:1 přetrhly dlouholetou vítěznou sérii na šampionátech, která trvala 29 zápasů. Obhájkyně zlata tím prohrály na MS poprvé od dubna roku 2013, ve stejném roce tehdy ale získaly první z pěti celkových triumfů za sebou.

Skóre otevřela v polovině úvodního dějství Alex Carpenterová, stejná hráčka pak navíc po 160 sekundách využila přesilovku. V takřka stejném rozmezí Kanaďanky ve druhé části vyrovnaly zásluhou branek Brianne Jennerové v početní výhodě a Jamie Lee Rattrayové.

"Upřímně řečeno jsme byly docela šťastné za to, že už můžeme jít po té první třetině do šatny. Nechcete prohrávat 0:2... Ale na druhou stranu jsme hrály svou hru a všechny jsme věřily, že i přes tu ztrátu můžeme ten zápas ještě zvládnout," řekla pro web turnaje Jennerová.

Kanaďanky nakonec vyhrály i sedmý zápas na turnaji díky trefě Poulinové v prodloužení při hře tři na tři. "Zlatý gól" rozhodl o jejich návratu na trůn poprvé od roku 2012. Celkově však zvítězily už pojedenácté,

Gól Poulinové byl uznán až o něco později po překonání Nicole Hensleyové. Sama sice slavila, jenže puk se vrátil rychle do hry a siréna potvrzující branku se ozvala až se zpožděním.

"Tak nějak jsem věděla, že kotouč byl v brance, ale i přesto byl skvělý pocit, když pak zazněla siréna. Vyhrát tady doma v Calgary je něco neuvěřitelného," radovala se Poulinová, která rozhodla vítězným gólem už o třetím zlatu pro Kanadu po dvou na olympijských turnajích.

Američanky, které hrály finále na všech 20 odehraných MS, mají na kontě devět zlatých. "Prakticky pokaždé, když s nimi hrajeme, to je o gól nebo jde zápas do prodloužení. A proto je mezi námi tak úžasná rivalita," podotkla Amanda Kesselová z týmu poražených.

Finky potvrdily pozici jasně nejúspěšnějšího evropského týmu a získaly už čtrnáctou medaili. Vedle stříbra z předchozího domácího šampionátu v roce 2019 dosáhly už potřinácté na bronz. Vítězný gól na 2:0 dala v úvodu druhé třetiny Ella Viitasuová.

Mistrovství světa hokejistek v Calgary
Finále:
Kanada - USA 3:2 v prodl. (0:2, 2:0, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 25. Jennerová (Poulinová, Fillierová), 27. Rattrayová (Larocqueová, Jennerová), 68. Poulinová (Jennerová, Larocqueová) - 10. Carpenterová (Kesselová, Edenová), 13. Carpenterová (Steckleinová, Panneková). Rozhodčí: Nurmiová (Fin.), Wiegandová (Švýc.) - Hammarová (Švéd.), Kainbergerová (Rak.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Bez diváků.
O 3. místo:
Finsko - Švýcarsko 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Niskanenová (Liikalaová), 21. Viitasuová (Niskanenová, Liikalaová), 39. Nieminenová (Karvinenová, Tapaniová) - 24. Stalderová (Stänzová). Rozhodčí: Rozhodčí: Cookeová (USA), Senuková - Blairová (obě Kan.), Hanleyová (USA). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Bez diváků.

Reklama

Související témata: