Hlavní obsah

Basa z Vrchlabí zahynul při tragické nehodě u Bakova

PRAHA

Hokejista druholigového Vrchlabí Jan Basa se stal obětí pondělní tragické autonehody u Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Další dva hráči lídra tabulky skupiny Střed Marian Meňhart a Jan Vondrlík jsou po střetu s nákladním vozem, který jel v protisměru, s vážnými zraněními stále v nemocnici. Útočník Jiří Kristek byl ještě večer propuštěn domů.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Hokej - ilustrační foto

Článek

"Je to pro nás všechny hrozná tragédie. K tomu se nedá víc říct," řekl dnes ČTK zdrcený manažer Vrchlabí Jakub Šesták. Pro ambiciózní klub je to další velká rána, protože loni v březnu si při baráži o druhou ligu po nárazu na mantinel poranil páteř Jan Pavlů a je od té doby upoután na invalidní vozík.

Čtveřice hokejistů Vrchlabí mířila v pondělí okolo 16:30 na trénink do Liberce, kde se vedoucí mužstvo jedné ze skupin třetí nejvyšší soutěže připravuje. Překvapil ji ale v protisměru jedoucí vůz Iveco a následky srážky s jejich Renaultem Thalia byly tragické.

Třiatřicetiletý Basa při nehodě zahynul, Meňhart byl převezen do nemocnice v Praze na Vinohradech s podezřením na krvácení do mozku; to vyšetření nepotvrdilo, přesto hráč s těžkým otřesem mozku zůstává na jednotce intenzivní péče. Vondrlík je na anesteziologicko-resuscitačním oddělení mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice s poškozením sleziny, ledvin a částečně plíce.

Kristek utrpěl jen šok

Jen Kristek vyvázl bez vážných komplikací. "Byl už večer propuštěn z nemocnice domů, utrpěl jen šok," doplnil Šesták. Čtyřiačtyřicetiletý řidič nákladního vozu vyvázl bez zranění, policie ho obvinila z ublížení na zdraví.

Vrchlabí si okamžitě odložilo svůj středeční zápas s Pískem. "Ve středu se sejde vedení klubu a budeme muset řešit, co dále. V sobotu už máme zase hrát se Žďárem nad Sázavou. Je to hrůza, sportovní stránka jde úplně stranou," řekl manažer klubu, který si ještě nedávno užíval úžasnou sezonu.

"Navíc už tak jsme měli úzký kádr a zraněných dvanáct hráčů. Budeme muset pokračovat na patnáct hráčů nebo to nějak vyřešit, ale to teď není podstatné," dodal Šesták.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko