Hlavní obsah

Červenka se posunul k Jágrovi a bodoval

MOSKVA

Dva body za gól a asistenci vynesla ofenzivnímu suverénovi české extraligy Romanu Červenkovi hra v elitní formaci hokejové reprezentace po boku Jaromíra Jágra a Petra Čajánka. Na turnaji Channel One Cup se dnes zapsal do statistik vůbec poprvé a svou trefou v 55. minutě si vynutil prodloužení a alespoň bod v utkání s domácím Ruskem.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Jaromír Jágr v souboji s ruským hokejistou Sergejem Mozjakinem

Článek

"Byl to dobrý zápas se šancemi na obou stranách. Bylo to vyrovnané, hrálo se nahoru dolů, což se lidem muselo líbit. Škoda, že nám nevyšly nájezdy. Šance si vytvořila v zápase obě mužstva, my můžeme litovat, že jsme jich nevyužili víc," řekl Červenka po zápase, v němž Češi nejdříve dotáhli dvoubrankovou ztrátu, pak ještě jednou odpověděli na náskok sborné, ale v závěrečném rozstřelu o naději na celkový triumf na turnaji přišli. "Nájezdy jsou vždycky loterie, je to o štěstí. Je o tom, kdo se momentálně trefí," komentoval čtyřiadvacetiletý centr dva úspěšné pokusy Rusů a žádnou trefu svých spoluhráčů.

Kouč Vladimír Růžička jej podle plánu vyzkoušel v elitní formaci, kde nahradil Jiřího Hudlera. "Co může člověk chtít víc, než si zahrát s takovými hráči? Užíval jsem si to," řekl Červenka. V sobotu proti Švédsku si zahrál s Jágrem jedno střídání, dnes Růžička otestoval jeho spolupráci s hvězdou Omsku před únorovou olympiádou ve Vancouveru naplno.

Červenku ale mrzelo, že český tým zápas nezvládl otočit a vyhrát. "Ukázali jsme sílu, že umíme srovnat zápas, i když se pro nás nevyvíjí příznivě. To je podle mě důležité. Včera jsme dostali smolný gól v prodloužení, dneska rozhodly nájezdy, což je vabank. Myslím, že jsme nepodali špatný výkon," prohlásil slávistický lídr.

Za stavu 0:1 český tým nevyužil 87 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem, pak musel dohánět větší ztrátu. "Ta neproměněná přesilovka pět na tři, kterou jsme sehráli dobře, nás může mrzet, ale scházelo nám trochu štěstí," řekl Červenka, jemuž zabránil ve vyrovnání na 1:1 reflexivně Vasilij Košečkin. "Petr Čajánek mi to dal výborně přihrávkou. Měl jsem puk trochu pod nohama, ale i tak jsem se snažil co nejrychleji vystřelit a cpát puk co nejvíc nahoru. Bohužel mi tam brankář dal vyrážečku."

Opět ve skvělém světle se předvedl obránce Miroslav Blaťák, jehož výkony si kouč Růžička hodně pochvaloval. V prodloužení dnes mohl ještě svůj výkon vyzdobit rozhodující trefou, ale místo střely přihrával. "Měl jsem místo na zakončení, asi jsem to zpackal. Měl jsem vystřelit. Díval jsem se nejdřív na Tomáše Rolinka, ale tam by puk těžko prošel, byl obsazený a bek tam klekal. Viděl jsem Filipa Nováka vzadu, ale náhra byla ode mě špatná," litoval Blaťák.

Blaťák olympiádu neřeší

Podle něj nebylo dobré, že se soupeř dostal na koně díky vedení. "Když to pak ještě bylo 0:2, tak jsme to měli těžké. Neměli jsme si to nechat tak pustit. Měli jsme dát gól v přesilovce pět na tři," prohlásil bek ruské Ufy. "Je dobré, že pak ztrátu stáhneme, ale stojí to strašně moc sil. Kdybychom hráli od začátku, tak se vůbec nemusí stát, abychom v konci museli tak dotahovat."

Blaťák se nechce zabývat tím, jestli si řekl o olympiádu ve Vancouveru. "Já to nevnímám. Kdybych to vnímal, tak bych možná zbytečně zmatkoval. Je to vyloženě na trenérovi. Já se do toho nezapojuju, záleží na něm, koho potřebuje do mužstva," řekl s tím, že je rád, že se mu turnaj povedl. "Nemám špatný pocit, ale furt se dá něco zlepšovat. Pořád jsou nějaké chybičky. Když se mi nehraje nějak špatně, tak mě to povzbudí do nároďáku i do klubu. Je to pro mě jen dobře," dodal Blaťák.

Reklama

Související témata: