Hlavní obsah

Rekordman z KHL Vašíček odehrál proti Finsku 104 sekund, pak šel do sprch

PRAHA

Takhle si start nepředstavoval, všechno mělo být úplně jinak. Josef Vašíček zažil hvězdný okamžik, dalšímu by se nebránil. Hokejista ruské Jaroslavle si v neděli v Kontinentální lize připsal pět asistencí. Nikdo jiný to za tři roky v této soutěži nedokázal. Ve čtvrtek nastoupil k zápasu národního týmu na Channel One Cupu. Ale. Po 104 sekundách byl za vražení na hrazení protihráče vyloučen do konce utkání.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Josefa Vašíčka stíhá Lotyš Karlis Skrastins v osmifinále olympijského turnaje.

Článek

"Bylo to nepříjemné. Pepa je důležitý hráč, museli jsme se s tím porvat. Bohužel, co se dá dělat. Myslím, že to bylo docela přísné, ale takový je hokej," citoval hokej.cz Marka Kvapila, který proti Finsku vstřelil dva góly, navíc utkání v nájezdech rozhodl.

Rekordní zápis z Kontinentální ligy v tu chvíli patřil minulosti. V NHL ani v KHL do neděle Vašíček nezaznamenal pět asistencí. V zámoří hrál sedm let, ale připsal si maximálně čtyři body v jednom zápase. Ve chvíli, kdy to nikdo nečekal.

„To bylo v Carolině. Byl to první zápas po čtyřech měsících. Vracel jsem se po operaci kolene,“ vzpomínal vítěz Stanley Cupu z roku 2006, který se ale gratulací za ruský kousek nedočkal. Po nedělním utkání vyrazil do Moskvy a v pondělí ráno letěl do Prahy na sraz národního týmu před ruským turnajem.

Hokejisté Jaroslavle Josef Vašíček (vlevo) a Zbyněk Irglfoto: www.khl.ru

Cestou domů ale sebevědomí nejproduktivnější český hráč v KHL neztratil. „To mi určitě pomáhá, hokej je po psychické stránce strašně důležitý. Člověk si věří a všechno funguje,“ byl spokojený rodák z Havlíčkova Brodu.

Nyní tedy zbývá ukázat formu i se spoluhráči na Channel One Cupu pod trenérem Aloisem Hadamczikem. „Doufám, že mi sebevědomí pomůže i v reprezentaci. Člověk se cítí dobře, snad to přenesu do dalších zápasů tady,“ přál si mistr světa z roku 2005, který zatím v Kontinentální soutěži letos dosáhl na 37 bodů ve 34 zápasech. Celkově je Vašíček třetím nejproduktivnějším hráčem ligy.

V zahajovacím utkání na Channel One Cupu mu jeho přání nevyšlo. Žádný bod. K tomu přísný trest a jen krátký pobyt mezi mantinely.

Reklama