Hlavní obsah

Spadlo to ze mě, oddechl si po výhře nad Finy kouč Hadamczik

ESPOO

Trenér Alois Hadamczik si po výhře nad Finskem mohl oddechnout. Po svém letním návratu na reprezentační střídačku se poprvé mohl radovat z výhry. Radost mu nezkazilo ani to, že čeští hráči vyhráli až po samostatných nájezdech a na premiérový tříbodový zisk v této sezoně stále čekají.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Petr Koukal slaví se svými spoluhráči gól do sítě Finska v úvodním utkání Channel One Cupu v Espoo.

Článek

"Samozřejmě, že to ze mě trochu spadlo. Člověku je nepříjemně, když tým bojuje, najednou dostane gól a můžete i prohrát. Je to situace, kterou žádný trenér nevnímá dobře," uvedl Hadamczik směrem ke třem porážkám na předchozím turnaji Karjala.

V přípravě na druhý turnaj seriálu Euro Hockey Tour se zaměřil zejména na zlepšení defenzivní činnosti a v tomto ohledu byl dnes s výkonem svých svěřenců vcelku spokojený.

Kouč chválil Blaťáka s Rachůnkem

"Myslím si, že všech šest beků, někdo více, někdo méně, splnilo roli, kterou jsme od nich očekávali. Zkušení hráči jako Blaťák nebo Rachůnek si vedli velice dobře. V rozehrávce, v kombinaci," řekl reprezentační kouč, který se na rozdíl od předešlého turnaje rozhodl do zápasu nasazovat jen šest obránců. Sedmý Jakub Nakládal byl připraven jen na střídačce.

Fin Juha-Pekka Hytönen se raduje z gólu Lea Komarova do sítě Česka v utkání EHT v Espoo.foto: ČTK/AP/Martti Kainulainen

Opticky nejhorší byla z českého pohledu druhá třetina, ve které Finové kralovali. "Nehráli jsme. Začali jsme otevírat hru a Finové potvrdili, že jsou výborní bruslaři. Dostávali jsme se dva hráči za kotouč a obrana byla přetížená. Nebyla to dobrá třetina," přiznal Hadamczik.

Domácí se ve druhé dvacetiminutovce prosadili až dvacet vteřin před jejím koncem. "Takový gól mrzí, ale za předvedený výkon jsme si nic jiného nezasloužili," uznal Hadamczik. Lehce jej mrzelo, že pak český tým nevyužil přesilovou hru v prodloužení. "Škoda, že tam nebylo více střelby, mohli jsme vyhrát už tak," řekl.

Podobně přitom Česko mohlo ztratit zápas už v normální hrací době, kdy byl v 57. minutě potřetí vyloučen Jan Bulis. Paradoxně poprvé fauloval vynuceně, předešlé dva tresty - oba v útočném pásmu - byly zbytečné. "Musí se jich vyvarovat. Kluci ale při oslabení v celém zápase odvedli velkou práci. Obránci, Rolinek s Koukalem, Petr Hubáček i Honza Bulis," podotkl Hadamczik.

Nejlepším českým hráčem byl ale brankář Jakub Štěpánek, což potvrdil i Hadamczik. "Byl výtečný. Nesmíme ho ale přechválit. Má výbornou příležitost se ukázat. Mezinárodní zápasy ho můžou zvedat výš a výš," podotkl Hadamczik, který ale přiznal, že měl před sezonou obavy, jak se jeho někdejší svěřenec ve Vítkovicích vyrovná s novým angažmá v Petrohradu, kde mu konkurovala ruská hvězda Jevgenij Nabokov. "Život je plný štěstí, smůly a Kuba dokázal, že i přesto, že má odchytáno jen jeden a půl extraligové sezony, tak z něj roste velký gólman," dodal Hadamczik.

Reklama

Související témata: