Hlavní obsah

Češi udolali v nájezdech Rusy, na Channel One Cupu skončili druzí

MOSKVA

Druzí. Takové místo patří českým hokejistům na turnaji Channel One Cupu. O tomto umístění rozhodl zápas v Moskvě, kde Česko porazilo domácí Rusko 4:3 po samostatných nájezdech. Výhru zařídil útočník Zbyněk Irgl, který proměnil všechny tři nájezdy. Dva góly za tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem přidal v zápase Roman Červenka, sté utkání za národní tým odehrál Petr Hubáček.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Roman Červenka se spoluhráči Petrem Průchou a Tomášem Rolinkem svůj gól proti Rusku.

Článek
Fotogalerie

Skvělý start. Chyba Radulova při rozehrávce ve vlastní třetině a Červenka po 31 sekundách skóroval - 1:0. Pro fanoušky v Megasport areně nepříjemné zjištění. Střela zápěstím z kruhu a Birjukov při první střele kapituloval. Rychlý gól český výběr na Channel One Cupu poznal už v Chomutově proti Švédům, tam se trefil Průcha už po 5 sekundách.

Ve 3. minutě dostali velkou šanci na srovnání domácí, hráli přesilovku. Češi bruslili téměř dvě minuty jen ve své obranné třetině, ale brankář Štěpánek udržel čisté konto. V 7. minutě hráči pod Hadamczikovým vedením mysleli opět jen na obranu, druhé oslabení. A tato ruská početní výhoda už srovnání přinesla. Žerděv napřáhl a jeho dělovka skončila pod horní tyčkou v růžku. Štěpánek neměl absolutně šanci.

Igor Makarov udeřuje Tomáše Rolinka do obličeje.foto: Reuters/Grigory Dukor

Ve 13. minutě se rozjel po levém křídle kapitán Rolinek, ale ve velké šanci přestřelil Birjukovovu branku. Po reklamní pauze si první přesilovku zahráli i hosté. Rusové prožívali nekritičtější okamžiky utkání, ale gól nedostali.

Tři minuty před koncem třetiny byli domácí opět na koni, hráli třetí početní výhodu. Při ní zazvonila tyčka, ale český výběr ubránil skóre 1:1. Osm sekund před sirénou se do slibné příležitostí dostal Pech, ale jeho střela z pravého křídla stav nezměnila.

V úvodu druhé části se předvedl Radulov, ale Štěpánek si poradil a vychytal hráče, který jednoznačně vládne bodování evropské tour. V pěti utkáních nasbíral jedenáct bodů. Bodoval v každém zápase. Za půl minuty ale český gólman inkasoval podruhé, v 21. minutě poslal Těreščenko Rusko do vedení.

Červenka a jeho druhý gól

V polovině zápasu dostalo české mužstvo dvě minuty hry pěti proti čtyřem. A Červenka slavil podruhé, srovnal na 2:2. Nejdříve naznačil, až poté vystřelil, nemýlil se nejlepší střelec Kontinentální ligy, kde v této sezóně vstřelil už osmnáct gólů. Za pár sekund měl štěstí Štěpánek, který puk zasáhl, ten se následně otřel o horní tyčku a Žerděv si nepřipsal druhou trefu v utkání.

Pětatřicátá minuta přinesla štěstí zase Rusům. Přihrávka před branku, puk se odrazil od Trončinského bruslí a český brankář nestihl zareagovat. Skóre 2:2 vydrželo 183 sekund a Radulov si připsal další gól na Euro Hockey Tour. Po závaru před českou brankou se hra v 48. minutě přesunula na druhou stranu a kapitán Rolinek srovnal na 3:3, když dorazil Průchovu střelu. Deset minut před koncem třetí dvacetiminutovky si vyšlápl na branku Vrána, ale jeho akci chybělo jediné - gól.

Irgl nadchl v nájezdech

V 54. minutě šel na trestnou lavici Trončinský a Rusové měli před sebou velkou šanci utkání rozhodnout, neuspěli. Štěpánek, Němec a Hubáček nedovolili domácím vstřelit čtvrtý gól. To nedokázali ani Češi a zápas šel do prodloužení.

Ale ani pět minut nastaveného času neurčilo vítěze, vše musely ukončit až samostatné nájezdy. A slavil český tým, když čaroval Irgl, který proměnil všechny své tři pokusy, jeho rival Radulov ve třetím nájezdu neuspěl a Rusové prohráli 3:4 po nájezdech.

Channel One Cup 2011
Rusko - Česko 3:4 po sam. náj.on-line
Branky a nahrávky: 8. Žerděv (Kalinin, J. Birjukov), 22. Těreščenko (Pěrežogin), 34. Radulov - 1. Červenka, 31. Červenka (Nakládal, Kašpar), 48. Rolinek (Průcha, Němec), rozhodující nájezd Irgl. Rozhodčí: Sjöqvist, Johansson (oba Švéd.) - Šeljanin, Sivov (oba Rus.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 14 000.
Rusko: M. Birjukov - I. Nikulin, Kornějev, Grebeškov, Denisov, Kalinin, Višněvskij, Bělov, J. Birjukov - Radulov, Zubov, Širokov - Pěrežogin, Těreščenko, Žerděv - Tarasenko, Šipačov, Tichonov - Makarov, Bodrov, Kokarev. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Česká republika: Štěpánek - Němec, Čáslava, Kutlák, Trončinský, Nakládal, Krejčík - Průcha, Červenka, Rolinek - Petružálek, Vrána, Vondrka - Orsava, Kreps, Kašpar - Irgl, Pech, Hubáček - V. Polák, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: