Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:1Skvělý start do sezóny! Česko zdolalo Rusko a poprvé v historii triumfovalo na turnaji Karjala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Irgl 1 : 0
18. Kindl 2 : 0
34. Medveděv 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha/Turku
Aktualizováno

Letošní první podnik série Euro Hockey Tour (EHT) se české hokejové reprezentaci povedl náramně. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika porazili v sobotním duelu Rusko 2:1 a bez ztráty bodu ovládli turnaj Karjala, což se jim povedlo poprvé od roku 1996, kdy turnaj nese tento název. K vítězství nakročili již v první třetině, kdy se trefili Irgl s Kindlem. Za sbornou už pouze snížil v prostřední dvacetiminutovce Medveděv.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Hokejový útočník Zbyněk Irgl (druhý zleva) střílí první gól českého týmu proti Rusku.

Článek
Fotogalerie

Český tým zahájil duel ve stejné sestavě, v níž v pátek uspěl proti Finsku. Mezi třemi tyčemi tak opět nastoupil Pavelec a hned zkraje si musel připadat jako ve třetí třetině duelu proti domácímu výběru Suomi. Sborná byla aktivnější a gólman Winnipegu, který v době výluky v NHL hájí barvy Liberce, byl v permanenci. V 6. minutě Pavelcovi pomohla i tyč po Šipačevově střele v přesilové hře.

Irgl s Kindlem překonali Barulina

Práci měl i brankář Birjukov. V 7. minutě jej od modré prostřelil Novák, puk ale doklouzal vedle pravé tyčky. O dvě minuty později se ale čeští hráči už radovali. V přesilové akci se se štěstím individuálně prosadil Irgl. Vyrovnat mohl Kazionov, ale Pavelec byl pozorný. Podruhé se tak radoval Hadamczikův výběr, a znovu udeřil v přesilovce. Kindlovu střelu od modré pro Rusko nešťastně tečoval Bělov.

Po přečíslení dva na jednoho mohl české vedení zvýšit Svoboda, ale dopadl stejně jako na druhé straně Šipačev. Sborná měla více ze hry, i díky početním výhodám. Na přelomu první a druhé třetině inkasoval hned tři menší tresty Tlustý, pozorný Pavelec ale držel čisté konto. V polovině základní hrací doby ustál i důraz Tichonova a Makarova před brankovištěm.

Medveděv dal sborné naději

Ve 34. minutě už Rusové přetavili svou střeleckou převahu ve snížení. Šmídovo vyloučení využil obránce Medveděv, po jehož z hranice levého kruhu Pavelec poprvé na turnaji inkasoval. Hadamczik se pokusil hru oživit změnami v sestavě, do elitní formace k veteránu Nedvědovi poslal benjamínka Hertla. V jednom útoku tak nastupovali nejstarší a nejmladší hráč mužstva.

I tak byl vytíženější český gólman. Vyrovnat mohli Petrov nebo Čudilov, Pavelec byl ale výborný. Ve 48. minutě mohl uklidnit Hadamczikův výběr Kovář, svůj únik ale neproměnil. Když se poté nepodařilo vyrovnat Petrovovi ani aktivnímu Medveděvovi, připsal si český tým třetí výhru na turnaji, díky které poosmé v historii ovládl akci seriálu EHT.

Karjala Cup (Euro Hockey Tour)
Česko - Rusko 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)on-line
Branky: 9. Irgl, 18. Kindl (Irgl) - 34. Medveděv (I. Nikulin, Kokarev). Rozhodčí: Boman, Kaukosakari - Pesonen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 6:3. Využití: 2:1. Diváci: 7869.
ČR: Pavelec - J. Krejčík, Šmíd, F. Novák, Čáslava, Kindl, Nakládal, Galvas - P. Nedvěd, Pech, Tlustý - Petružálek, Koukal, Vondrka - Irgl, Novotný, Hubáček - Hertl, Jan Kovář, J. Svoboda. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a Jan Procházka.
Rusko: K. Barulin - I. Nikulin, Medveděv, Bělov, Rjasenskij, Denisov, Čudinov, Alexandrov, J. Birjukov - Plotnikov, Anisimov, Dadonov - Kuzněcov, Šipačov, Petrov - Tarasenko, Tichonov, Makarov - Kokarev, Kazionov, Averin. Trenér: Zinetula Biljaledtinov.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama

Související témata: