Hlavní obsah

Ruským klubům neustoupil. Kdybych dělal pořád kompromisy, hrajeme s mateřskou školou, tvrdí reprezentační kouč

Praha

Nehodlal dělat moc kompromisů. Koná se oficiální akce a tak na ní chtěl mít trenér hokejové reprezentace Josef Jandač výběr, jenž by se co nejvíc blížil jeho představám. Na Channel One Cup tak bere i hráče, kterým jejich kluby z KHL dělaly problémy s uvolněním do národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač.

Článek

Reprezentační trenér Jandač odtajnil nominaci na Channel One Cup.

Neuvažoval jste, že byste místo nich zvolil jiné?

Nominoval jsem kluky, které jsem chtěl. Pak přišel ten ruský atak, ale já jsem řekl těm hráčům, aby si to vyřešili sami, i když pozice pro ně není jednoduchá. Jenže je oficiální reprezentační pauza, a jestli si tam Rusové budou dávat do programu zápasy, tak nám je to úplně jedno. My si ty hráče vezmeme, protože máme přednost. Ale není to dobře, dostává to ty kluky pod tlak. Víte, já už kompromisů musel udělat hodně před minulým turnajem. Kdybych dělal pořád kompromisy, tak to hrajeme s mateřskou školkou, nebo nevím s kým. Nechtěli jsme už sestavu točit jako spodní prádlo, ale dát tomu nějakou kostru.

O které hráče tedy šlo?

Ti v uvozovkách problémoví byli hráči Kazaně Sekáč a Jordán, kde klub chtěl, aby se k nám připojili až v úterý. Ale my řekli, že kdo v pondělí nebude na srazu, tak s námi nejede. Chabarovsk zase tlačil na Zohornu, jenže hráč chtěl přijet a my to přivítali. Co se týká Buchteleho, který byl zraněný v Jekatěrinburgu, tak ten se domluvil s naším manažerem Martinem Ručinským, že by rád zůstal v klubu. Pro ty kluky prostě může nastat tlak, že jim třeba v klubu řeknou: Jestli pojedeš na nároďák, tak tady končíš. Buchtele tam bojuje o místo. Ale kdyby řekl, že pojede, tak jsme ho nominovali.

Na druhou stranu berete hokejisty, co hráli na Světovém poháru.

Jordánovi jsme chtěli podat trochu pomocnou ruku, když v minulých týdnech moc zápasů neodehrál. Sobotka byl vyloženě nadšený, že jsme ho nominovali. Chce reprezentovat a bude hrát všechny tři zápasy.

Na následující reprezentační akci v únoru výběr zase obměníte?

Asi ano, ale my ten okruh hráčů s mezinárodními parametry tak velký nemáme. Ve výběru teď nejsou Birner, Červenka, kteří hrají Ligu mistrů, ale ti, stejně jako třeba Zaťovič, nebo Kvapil, můžou hrát zase příště.

Co jste říkal na rozhodnutí vyhovět ruským požadavkům a hrát ve čtvrtek ve Finsku a o den později hned v Moskvě, místo plánované soboty?

Nechtěl jsem si stavět hlavu. Nechal jsem to na svazovém rozhodnutí. Třeba to zase příště potká nás, že budeme potřebovat i něco my a musíme se přizpůsobit. Pozitivem aspoň je, že se po nočním příletu do Ruska vyhneme dopravním zácpám.

Reklama