Hlavní obsah

Finsko - Česko 4:2Propadávání v útoku a zmatky v obraně. Hokejisté nestačili v Helsinkách na domácí Finy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Aaltonen 1 : 0
12. Aaltonen 2 : 0
22. Tomášek 2 : 1
28. Hintz 3 : 1
33. Erkinjuntti 4 : 1
48. Jordán 4 : 2
Záznam online reportáže

Helsinky/Praha
Aktualizováno

Až nezvykle časté propadávání v útočné třetině a rovněž zmatky před vlastní brankou vzaly naděje české hokejové reprezentace na dobrý vstup do Channel One Cupu, druhého podniku seriálu Euro Hockey Tour. Národní tým dostal v Helsinkách lekci od domácích Finů, kterým podlehl 2:4. Ještě dnes Češi odlétají do hlavního dějiště turnaje Moskvy, kde je už o den později čeká souboj s Rusy.

Foto: Antti Aimo-Koivisto, ČTK/AP

Záběr ze zadní kamery při prvním inkasovaném gólu.

Článek
Fotogalerie

Jandačova parta i s pěti nováčky v sestavě zažila v helsinské Jäähali hodně smolný vstup do utkání. Ve třetí minutě chtěl totiž Polášek odpálit puk od vlastní branky, jenže udělal to tak nešťastně, že trefil brusle Jeřábka, od nichž se kotouč odrazil za bezmocného gólmana Francouze, takže Miro Aaltonen vlastně ani nevěděl, jak ke svému gólu přišel.

Češi se snažili rychle odpovědět, převzali iniciativu a domácím zatápěli, nicméně Radil v přesilovce ani následně Říčka s Kousalem na brankáře Ortia nevyzráli. Tým Suomi naopak rozdával lekci z efektivity, neboť ve 12. minutě šikovně tečoval nahození od modré Aaltonen a radoval se ze svého druhého zásahu.

Okének a zmatků v hostující obraně začalo od tohoto okamžiku až nebezpečně často přibývat, a tak mohli být Češi rádi, že do první přestávky neinkasovali víckrát. Zcela osamoceného Kemppainena ale vychytal Francouz, jenž měl pak i štěstí, že Osala při přečíslení dvou na nikoho minul branku.

U slibného nástupu do druhé třetiny jen zůstalo

Nástup do druhého dějství byl ale slibný, protože střelu debutujícího Říčky usměrnil za Ortiova záda další nováček pardubický David Tomášek. Povzbuzení z kontaktní trefy ale vydrželo Čechům jen necelých pět minut.

Po přečkaném druhém oslabení Finů totiž využil českého propadnutí v útočném pásmu Hintz a střelou zpoza obránce vrátil Suomi dvougólový náskok. A když pak domácí ve své první přesilovce v zápase rozebrali ve 33. minutě bránící se čtveřici, zvyšoval Erkinjuntti do prázdné branky už na 4:1.

I za zdánlivě rozhodnutého stavu chtěli Jandačovi svěřenci dohrát duel se vztyčenou hlavou a Jordán ve 48. minutě ranou od mantinelu nachytal Ortia. A šest minut před třetí sirénou mohlo být ještě veseleji, Kousal ale v sólovém úniku trefil jen levou tyčku. Češi ještě v závěru zkusili hru v šesti bez brankáře, skóre už se ale neměnilo.

Národní tým se ihned po zápase přesouvá z Helsinek do hlavního dějiště turnaje, Moskvy. Tam dorazí v pátek nad ránem a už týž den od 17:00 SEČ nastoupí proti domácí sborné.

Hokejový Channel One Cup, součást Euro Hockey Tour:
Finsko - Česko 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. M. Aaltonen, 12. M. Aaltonen (Koivisto, Lepistö), 28. Hintz (Gröndahl), 33. Erkinjuntti (Haapala, Osala) - 23. D. Tomášek (Jeřábek, Říčka), 48. Jordán. Rozhodčí: Linde, Holm (oba Švéd.) - Suominen, Hägerström (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 5056. Hráno v Helsinkách.
Finsko: Ortio - Koivisto, Lepistö, Gröndahl, Eronen, Rissanen, Lehtonen, Mikkola - Hartikainen, M. Aaltonen, Haapala - Mankinen, Kemppainen, H. Pesonen - Erkinjuntti, Hintz, Osala - Nättinen, J. Lajunen, Suoranta. Trenéři: Lauri Marjamäki, Waltteri Immonen a Kalle Kaskinen.
Česko: Francouz - Jeřábek, Polášek, Rutta, Jordán, Vitásek, T. Pavelka, Pláněk, T. Dvořák - Radil, Sobotka, D. Kubalík - Kämpf, Kousal, Horák - Červený, R. Hanzl, T. Zohorna - Lhoták, D. Tomášek, Říčka - Forman. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Další zápas, hraný v Moskvě
Rusko - Švédsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Gavrikov (Šumakov) - 38. Lindblom, 59. Bertilsson (Omark), 60. Thuresson. Rozhodčí: Brännare, Rantala (oba Fin.) - Šalagin, Šišlo (oba Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 11.670.
Rusko: Sorokin - Antipin, Bělov, Bereglazov, Gavrikov, Kiselevič, Osipov, Ožiganov, Jakovlev - Barabanov, Dacjuk, Kovalčuk - Kugryšev, Ničuškin, Plotnikov - Svetlakov, Šalunov, Tělegin - Tkačov, Šumakov. Trenér: Oleg Znarok.
Švédsko: Fasth - Aho, Bertilsson, Borgman, Gustafsson, Johansson, Nygren, Rundblad - Bergström, Brodin, Händemark - Klingberg, Lindblom, Norman - Omark, Önerud, Ryno - Thuresson, Westerholm, Zackrisson. Trenér: Rikard Grönborg.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články