Hlavní obsah

Česko - Švédsko 4:1Konec se vztyčenou hlavou! Hokejisté si vyšlápli na již jistého vítěze Channel One Cupu

Moskva
Aktualizováno

Poslední místo už odvrátit nemohli, přesto se čeští hokejisté rozloučili s Channel One Cupem se vztyčenou hlavou. Již jistého vítěze turnaje Švédy zdolali počtvrté v řadě, tentokrát na moskevském ledě 4:1. Svou premiérovou trefou v reprezentaci rozhodl o výhře jednadvacetiletý útočník Chomutova David Kämpf.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Brankář Pavel Francouz během utkání proti Švédům v rámci Channel One Cupu.

Článek

Trenér Josef Jandač před utkáním, které už nic nemohlo změnit na tom, že jeho tým obsadí na turnaji čtvrté místo, zamíchal sestavou a do středu první formace ke křídlům Sobotkovi s Radilem poslal chomutovského Davida Kämpfa, do branky se vrátil Pavel Francouz.

Úvodní dějství přineslo velice opatrný hokej s minimem šancí, oba týmy si vypracovaly jen jednu opravdu nebezpečnou. Sobotku ale vychytal gólman Gustafsson, jeho protějšku Francouzovi pak při střele Klingberga pomohla tyčka.

Na přelomu první a druhé třetiny ubránili Češi první přesilovku soupeře a krátce po jejím skončení navíc sami udeřili. Kousal našel Poláška, který z vrcholku levého kruhu zamířil přesně na bližší tyč pod vyrážečku. O minutu později mohl přidat druhý gól Kämpf, upadnutí Aha při otočce s pukem ale nepotrestal.

Ve 32. minutě naopak Švédové srovnali. Po rychlém protiútoku vypálil Ryno do tyče, k odraženému kotouči nejrychleji dojel Johannsson, jenž už neměl problém trefit prázdnou branku.

O necelé tři minuty později ale Švédové propadli na útočné modré čáře, Radil posunul kotouč do samostatného úniku Kämpfovi, který díky přesné ráně mezi betony zaznamenal ve svém šestém startu za národní tým premiérovou trefu.

Výběr Tří korunek sice ve třetí části hry v honbě za vyrovnání zlepšil pohyb, Češi ho ale do velkých příležitostí nepouštěli a těsný náskok zkušeně hlídali. Dvě a půl minuty před koncem základní hrací doby tečoval obránce Gustafsson střelu Jeřábka do vlastní branky a Jandačova parta už dvougólový náskok udržela i přes závěrečnou hru Švédů bez gólmana. Čtrnáct vteřin před koncem naopak Vitásek střelou do prázdné branky uzavřel na konečných 4:1.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Moskvě, součást EHT:
ČR - Švédsko 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 22. Polášek (Kousal), 35. Kämpf (Radil), 58. Jeřábek (Radil, D. Kubalík), 60. Vitásek (Sobotka) - 32. Johansson (Ryno, Omark). Rozhodčí: Buturlin, Gašilov - Sadovnikov, Zacharenko (všichni Rus.). Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváci: 5000.
Sestavy:
ČR: Francouz - Jeřábek, T. Pavelka, Rutta, Jordán, Vitásek, Polášek, Pláněk, T. Dvořák - Radil, Kämpf, Sobotka - Kousal, Horák, D. Kubalík - Lhoták, R. Hanzl, T. Zohorna - Červený, D. Tomášek, Říčka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Švédsko: J. Gustafsson - Nygren, E. Gustafsson, Bertilsson, Rundblad, Aho, Tömmernes, Johansson - Omark, Ryno, Lindblom - Thuresson, Zackrisson, Bergström - Önerud, Händemark, Klingberg - Norman, Rosén, Brodin. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.
Tabulka Channel One Cupu:
1. Švédsko320018:76
2. Rusko210016:43
3. Finsko210016:63
4. ČR310027:103
Tabulka Euro Hockey Tour:
1. Rusko5400117:712
2. ČR6300318:199
3. Finsko5200314:176
4. Švédsko6200414:206

Reklama

Související témata: