Hlavní obsah

Upovídaný Tikkanen chce prorazit i jako trenér, zatím ve druhé finské lize

PRAHA/HELSINKY

Spoluhráči i soupeři byli během jeho aktivní kariéry zvyklí, že takřka nezavřel pusu. Ne nadarmo dostal kdysi v zámoří přezdívku "Tik Talk". Stejně upovídaný je bývalý slavný hokejista Esa Tikkanen i jako trenér. V současnosti má za sebou premiérový měsíc coby kouč ve svém rodném Finsku, kde se snaží o záchranu týmu Jokipojat Joensuu v druhé nejvyšší soutěži.

Foto: www.jokipojat.com

Esa Tikkanen jako trenér na střídačce týmu Jokipojat Joensuu

Článek

Tikkanen už zkoušel trénovat ke konci své kariéry v korejském celku Anyang Halla, kde byl hrajícím koučem. Plnohodnotnou premiéru na lavičce pak uskutečnil v sezóně 2005-06 v norském týmu Frisk Tigers, poté si dal na několik let oddych. Občas byl vidět na exhibicích veteránů, tak jako během MS 2009 ve Švýcarsku.

Až když v Joensuu začali v listopadu loňského roku padat tabulkou dolů a vyhodili trenéra, rozhodlo se vedení angažovat jako trenéra někdejší finskou legendu. K týmu z městečka u hranic s Ruskem nastoupil Tikkanen těsně po vánocích. "Teď se ukáže, jestli hokeji rozumím nebo ne. Já si věřím, že se mnou bude Jokipojat na konci sezóny spokojený," tvrdí typicky Tikkanen.

Po deseti zápasech pod jeho vedením to může být zatím tak napůl, Jokipojat z deseti zápasů vyhrál pět a stejný počet ztratil. Zatím se drží na třetím místě od konce, k postupu do osmičky pro play-off ztrácí pět bodů. Do konce základní části přitom zbývá jen devět utkání.

Až uděláme play-off, můžete stavět sochu

"Jestli vyhrajeme všechny zbývající zápasy, můžeme se dostat do elitní čtyřky. A lidé mohou začít stavět moji sochu na náměstí," prohlásil nedávno ve svém stylu šestačtyřicetiletý Tikkanen v rozhovoru pro místní noviny.

Někdejší hvězda NHL a finské reprezentace nevymýšlí jako trenér složité strategie. Co byste taky čekali od borce, který se během kariéry takřka nezastavil, takže jen těžko našel čas na vzdělávání se. Už jako malý kluk dominoval juniorským soutěžím ve Finsku, pak zažil slávu v NHL, kde s Edmontonem a New York Rangers celkem pětkrát vyhrál Stanley Cup, a nakonec si ještě kariéru prodlužoval harcováním po Německu a Koreji.

"Hráči hrají a trenéři přinášejí do hry svoji filozofii, směr, kterým by se tým měl dát. Ale nemůžete hráče úplně vodit za ručičku, protože pak začnou na ledě až moc přemýšlet, jestli dělají věci správně. A to vede k chybám," tvrdí Tikkanen, jenž by to rád v budoucnu dotáhl z druhé finské ligy výš.

"Bylo by hezké jednou trénovat v SM-liize nebo v NHL. Nemůžu hokej jen tak opustit, na to jsem jej hrál až příliš dlouho," hlásí muž, na jehož první tři zápasy na lavičce bylo v Joensuu pokaždé vyprodáno. Jméno Tikkanen má pořád dobrý zvuk.

Reklama

Související témata: