Hlavní obsah

Startuje i švédská hokejová liga

STOCKHOLM

Jako poslední z významných evropských hokejových soutěží odstartuje v pondělí švédská Elitserien. V sedmi z dvanácti klubů má český hokej celkem jedenáct zástupců, přičemž největší kolonie se vytvořila v Lulee, kde působí nadále trenér Slavomír Lener, obránce Pavel Skrbek a nově sparťanský útočník Martin Chabada.

Článek

Jediným dalším hráčem, který bude pokračovat v klubu, kde odehrál celý minulý ročník, je útočník Miloslav Hořava v MODO Hockey. Prostředí ve svých současných působištích už poznali na závěr sezóny také David Moravec v Malmö a Libor Procházka ve Skelleftee, když oba pomáhali k postupu do nejvyšší soutěže.

Procházka ale obleče dres Skelleftey až v polovině října, protože kvůli daňovým zákonům bude hrát na severu Evropy jen šest měsíců. Do té doby se dohodl člen zlatého olympijského týmu z Nagana z roku 1998 na angažmá v Kladně, odkud do Švédska odcházel. Podobně je na tom i Jan Hrdina, který do Skandinávie míří poté, co se nedohodl na nové smlouvě v NHL. Posila jönköpingského HV 71 bude do poloviny října hrát ze IFK Helsinky.

Moravec, který vypomáhal Malmö spolu s nyní kladenským Martinem Štěpánkem, nebude ani v této sezóně v klubu osamocen. Spolu s ním klub získal i Radka Dudu, jehož už nechtěla pražská Slavia. Dvě české posily získala i Mora - ze Zlína přišel reprezentační obránce Miroslav Blaťák a někdejší velký talent Pavel Brendl se vrátil ze zámoří, kde se marně snažil naplno prosadit do NHL. Českou brankářskou školu bude ve Švédsku zastupovat Roman Čechmánek, jenž zamířil do Linköpingu z Hamburku.

Kádr mistra bez Čechů

Žádného zástupce už nemá český hokej v kádru mistrovského Färjestadu. Dlouholetá opora klubu z Karlstadu, obránce Radek Hamr, zamířila do švýcarského Klotenu a z hostování pro závěr minulé sezóny se vrátili do Kladna Pavel Patera a Martin Ševc. Do Litvínova se vrátil ze Skelleftey Daniel Branda, jenž byl ve Švédsku jen na hostování.

Luleu opustil útočník Vladimír Machulda, který hájí barvy extraligových Karlových Varů. Zmizela i dvojice z Timry - forvard Pavel Rosa se vrátil do Ruska, kde si ho vyhlédl Omsk, brankář Adam Svoboda patří stále Pardubicím a zatím nemá nové angažmá. Po sestupu Södertälje nebude ve Švédsku ani obránce Stanislav Neckář, který také ještě nemá nový klub, a zmizela celá kolonie českých hráčů z Leksandu, který rovněž spadl o soutěž níže.

Přehled českých zástupců ve švédské lize
HV 71: Jan Hrdina (útočník) - od poloviny října
Linköping: Roman Čechmánek (brankář)
Lulea: Pavel Skrbek (obránce), Martin Chabada (útočník), Slavomír Lener (trenér)
Malmö: David Moravec, Radek Duda (oba útočníci)
MODO Hockey: Miloslav Hořava (útočník)
Mora: Miroslav Blaťák (obránce), Pavel Brendl (útočník)
Skelleftea: Libor Procházka (obránce) - od poloviny října

Reklama

Související témata: