Hlavní obsah

Se Spartou titul nezískal. Obránce Mikuš věří, že se mu to povede v Brně

Brno

Sparťanský dres vyměnil po čtyřech sezónách za brněnský. Devětadvacetiletého slovenského obránce Juraje Mikuše přivedla na Moravu především touha získat s hokejisty Komety poprvé v kariéře klubovou trofej.

Foto: HC Kometa Brno

Slovenský obránce Juraj Mikuš vyměnil pražskou Spartu za Kometu Brno.

Článek

Brno pro vás bylo jednoznačnou volbou?

Ano. Chtělo mě už minulou sezónu někdy kolem Nového roku, avšak tehdy mě ještě Sparta nepustila. Nabídka Komety byla velmi korektní, a tak jsem ani žádné jiné neřešil. Po skončení uplynulého extraligového ročníku jsme se definitivně dohodli.

Co sehrálo ve vašem rozhodování nejpodstatnější roli?

Ve Spartě jsem strávil čtyři roky a v Praze včetně předchozího dvouletého angažmá ve Lvu dokonce šest. Cítil jsem, že potřebuju změnu. Do Brna mě přivedly zejména výtečné výsledky Komety v poslední době. Dva tituly v řadě jsou skvělou vizitkou. Během mého působení ve Spartě se nám mistrovský pohár nad hlavy zvednout nepovedlo, a tak doufám, že se dočkám v Brně. Strašně rád bych byl u zlatého hattricku. Já už mám v různých ligových soutěžích za sebou snad pět finálových sérií, ale poslední zápas jsem nikdy bohužel nevyhrál.

Kometa teď prošla mnohem větší obměnou kádru než loni po prvním titulu. Nemáte obavy, že bez Nečase, Krejčíka, Čiliaka, Vincoura či Hynka Zohorny bude mužstvo o něco slabší?

Věřím, že ne. Vždyť kromě mě přišli i někteří další noví hráči. V Brně je navíc spousta nadějných mladíků, kteří budou v příští sezóně určitě zase o něco lepší.

Našel jste v kabině Komety známé tváře?

V minulosti jsem nastupoval s Ondrou Němcem v pražském Lvu a s Barinkou ve Spartě. Ale znal jsem i většinu dalších kluků. Myslím, že jsem v kabině bez problémů zapadl.

Těšíte se na brněnské fandy?

Jasně. Mně se bouřlivá atmosféra v brněnské hale vždycky zamlouvala, byť jsem tady býval jako soupeř. Je skvělé, že teď budu mít příznivce Komety v zádech.

Nemáte obavy, že by vás nemuseli jako bývalého sparťana přijmout?

Doufám, že nic takového nenastane. Vždyť v Brně v minulosti působili třeba i Ptáček či Ton a ze současných hráčů prošli Spartou také Gulaši nebo Barinka. Pokud vím, nikdo z nich takové problémy neměl. Nečekám je tudíž ani já, zvlášť, když jsem Slovák působící v Česku.

Do Brna jste se přestěhoval?

Ano. Pocházím z Trenčína, což není žádná velká dálka. Denně dojíždět by se ale zřejmě nedalo.

Před vaším příchodem jste Brno znal?

Moc ne. Manželka tady ale studovala, a tak mě městem provází a vše podstatné mně postupně ukazuje.

Ještě před začátkem extraligy vstoupíte s Kometou do Ligy mistrů. Jak se vám tato soutěž zamlouvá?

Já s ní mám dobré zkušenosti, v předminulé sezóně jsme se se Spartou dostali až do finále. Za největší výhodu Ligy mistrů považuju to, že v ní narazíme na přední evropská mužstva, s nimiž bychom se jinak asi neměli příležitost střetnout.

Reprezentoval jste Slovensko na letošní olympiádě v Koreji, ale pak jste na květnovém mistrovství světa v Dánsku chyběl. Z jakého důvodu?

Předtím jsem se zúčastnil tří světových šampionátů po sobě a cítil jsem na sobě, že mi už chybí pořádná letní příprava. Proto jsem se z reprezentace omluvil. Šlo však jen o výjimku. Pokud budu třeba na podzim zase pozvaný, moc rád na akci národního týmu opět dorazím.

Reklama

Související témata: