Hlavní obsah

Extraliga zavede převratnou novinku. Ale až od příští sezóny

vat, jabSport.cz

V kanadsko-americké NHL či třeba na Slovensku už trenérská výzva neboli Coach´s Challenge funguje. V české extralize měla od nového ročníku, který startuje v pátek, také fungovat. Leč technické potíže způsobily, že si na novinku musí kluby i fanoušci počkat až do příští sezóny.

Josef Řezníček o Coach´s ChallengeVideo: Sport.cz

 
Článek

„Plánovali jsme to už nyní, kluby o zavedení tohoto pravidla hodně stály. Ale při srpnových revizích stadiónů jsme zjistili, že Coach´s Challenge by fungoval jen na dvou místech. Proto jsme zavedení trenérské výzvy odložili," vysvětluje ředitel hokejové extraligy Josef Řezníček.

Co to je Coach´s Challenge:
Toto pravidlo umožňuje trenérům nechat přezkoumat spornou situaci, ze které padl gól. Rozhodčí na základě videozáznamu může branku odvolat. Pokud ale rozhodčí uznají, že gól byl regulérní, přijde tým, který prostřednictvím kouče požádal o trenérskou výzvu, o oddechový čas.

„Coach´s Challenge musí mít nainstalovaný systém Videoref, což je takové srdce. Pokud není, těžko můžeme trenérskou výzvu aplikovat," dodává.

Přesto se na stadiónech objeví nový video systém, který měří přibližně 80 až 90 % situací kolem brány. Záznamy ze sporných situací dokáže systém sám odeslat, a proto například komise rozhodčích či disciplinární komise je mohou velice rychle řešit.

„Tyto videosystémy jsou také použitelné v nižších soutěžích nebo u mládeže," podotýká Řezníček.

Od sezóny 2019/20 už ale Coach´s Challenge bude zahrnuta v licenčním řádu, což znamená, že bude povinná pro všechny kluby. Tým, který ho nebude mít, může být předvolán k jednání o licenci pro extraligu.

Reklama