Hlavní obsah

Úprava pravidla o buly: Proč už z něj hráč nebude vykázán?

Praha

K drobné, ale zajímavé novince dojde s platností od 1. ledna příštího roku ve všech domácích soutěžích řízených Českým svazem ledního hokeje. Na návrh komise rozhodčích výkonný výbor ČSLH ve čtvrtek schválil úpravu pravidla o chybném vhazování.

Foto: Profimedia.cz

Sacha Treille (vlevo) a Martin Zaťovič na buly. Ilustrační snímek.

Článek

Dojde-li při buly k porušení pravidel, hráč na vhazování nebude – jako doposud – vyměněn, ale pouze varován rozhodčím. V případě, že se dopustí dalšího přestupku, se na výkladu pravidla nic nemění a týmu bude uložen menší trest pro hráčskou lavici.

Uvedený postup je od začátku sezony používán rozhodčími v Lize mistrů, využívají ho i v některých evropských soutěžích a bude aplikován také při juniorském mistrovství světa v Kanadě, které startuje už příští týden.

Cílem úpravy pravidla je urychlení procedury vhazování. Výměna hráčů na buly totiž občas vedla ke zbytečnému natahování přerušení hry.

Na základě rozhodnutí výkonného výboru ČSLH pak bude od sezony 2019/20 zaveden v soutěžích řízených ČSLH tzv. malý elektronický zápis umožňující kontrolu oprávněnosti startu nebo platnosti hráčských průkazů. Odpadne tak mimo jiné nutnost výměny registračního průkazu při změně klubové příslušnosti.

V návaznosti na malý elektronický podpis bude ve všech soutěžích zavedena povinná registrace pro vedoucí družstev, kteří zápis potvrzují. V extralize, první a druhé lize i extralize juniorů dorostu bude s platností od sezony 2018/19 zavedena rovněž registrace všech osob, které se utkání účastní na hráčské střídačce.

V souvislosti s metodikou MŠMT, sloužící k evidenci členské základny, bude od sezony 2018/19 zaveden za start v soutěžích ČSLH symbolický poplatek. Povinnost uhradit ho bude mít prostřednictvím registračního systému ČSLH klub, přičemž hráč bez uhrazeného poplatku nebude připuštěn ke hře.

Reklama