Hlavní obsah

Lubina byl vykázán ze střídačky, Kašparův sladký návrat do Brna. Tři týmy v čele mají stejně bodů

škv, novSport.cz
Aktualizováno

Hned tři celky mají v čele hokejové extraligy po jejím 35. kole shodný počet šestašedesáti bodů. Na první místo se vrátil po výhře 2:1 nad Spartou Třinec. Na druhý Liberec se po triumfu 3:1 ve vzájemné duelu dotáhl Hradec Králové. Jen o bod zpět jsou po vítězství 4:1 nad Karlovými Vary čtvrté Vítkovice. Poslední Pardubice padly 1:5 ve Zlíně a jejich kouč Lubina byl vykázán na tribunu. Mladá Boleslav zvítězila v Chomutově, Plzeň v Olomouci a Litvínov v Brně.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Pardubic Ladislav Lubina v hledišti poté, co byl za protesty vykázán ze střídačky

Článek
Fotogalerie

Piráti nastoupili proti Mladé Boleslavi ve speciálních dresech na podporu chomutovské nemocnice, štěstí jim ale nepřinesly, neboť Středočeši si odvezli tři body za výhru 5:3. Mladoboleslavským vyšla především druhá třetina, kterou ovládli 3:0 a slaví třetí triumf v řadě. Svěřenci Vladimíra Růžičky naopak padli po předchozích třech vítězstvích.

Hokejisté Hradce Králové ovládli šlágr proti vedoucímu Liberci 3:1 a bodově se na něj dotáhli. Bílí Tygři přitom ještě necelých jedenáct minut před koncem základní hrací doby vedli po gólu Šmída, Mountfield pak ale díky trefám Pauloviče, Chalupy a Zámorského skóre otočil. Liberec prohrál po předchozích šesti vítězstvích, Hradec zaznamenal pátý triumf v řadě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Střelec Matěj Paulovič z Hradce Králové se radje z gólu proti Liberci.

Zlín si připomínal devadesátileté výročí od založení klubu, před utkáním s Pardubicemi byl ke stropu zimního stadionu Luďka Čajky slavnostně vyvěšen dres odchovance klubu a trojnásobného mistra světa Petra Čajánka. A oslavy nepokazili ani domácí hokejisté, kteří oděni do retro dresů ze sezony 1995/96 porazili Dynamo hladce 5:1.

Hosté se od 32. minuty museli obejít bez svého hlavního trenéra Ladislava Lubiny. Za jeho opakované protesty směrem k hlavním sudím Hodkovi s Veselým po trestu na 2+10 minut pro Hollanda za úder do oblasti hlavy a krku byl hráčské lavici Pardubic udělen trest na dvě minuty a pak i dvacetiminutový, takže byl Lubina vykázán ze střídačky. Zlín se dočkal teprve druhé výhry z posledních jedenácti zápasů, Pardubice z posledních dvaceti duelů zvítězily v jediném.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Do pomyslné Síně slávy zlínského hokeje vstoupil před zápasem s Pardubicemi trojnásobný mistr světa a kapitán šampionů z jara 2014 Petr Čajánek (na snímku s rodinou).

V sobotu si Vítkovice doma vyšláply na Třinec a o den později na jejich ledě neuspěly ani Karlovy Vary, které padly 1:4. Triumf Ostravanů řídil svým prvním hattrickem v extralize slovenský útočník Radoslav Tybor, který své tři trefy obstaral mezi 16. a 34. minutou. Vítkovice tak na čelo tabulky ztrácejí jediný bod, Západočeši museli kousnout pátou prohru za sebou, v Ostravě navíc čekají na výhru od prosince 2013.

Už popáté za sebou dokázala bodovat Plzeň, která v Olomouci zvítězila 4:0. Za triumfem Západočechy nasměroval jejich kapitán Milan Gulaš, jenž skóre otevřel už po 43 vteřinách. Brankář Dominik Frodl vychytal třetí čisté konto v sezoně. Olomouc prohrála devátý z posledních deseti duelů a nepomohl jí ani Zbyněk Irgl, který se do sestavy Kohoutů vrátil poprvé od 9. prosince.

Po pěti zápasech našel Litvínov recept na Kometu, kterou v jejím hájemstvím porazil 5:3. A velký podíl na to měl útočník Lukáš Kašpar, který sezonu začínal právě v Brně, než se ho úřadující šampioni na konci listopadu zbavili jako nechtěného a poslali jej do Litvínova. Kašpar v neděli zaznamenal gól a asistenci. Gólman domácích Lukáš Dostál odchytal jen první třetinu, z pěti střel třikrát kapituloval a od druhého dějství přepustil místo mezi třemi tyčemi Karlu Vejmelkovi.

Foto: Sport.cz

Lukáš Kašpar se vrátil do Brna v dresu Litvínova a zažil hodně povedený večer.

Už pojedenácté v řadě doma vyhrál Třinec, který porazil Spartu 2:1, a vrátil se o skóre před Liberec a Hradec Králové na první místo tabulky. V brance pražského celku debutujícího Jakuba Sedláčka překonali Svačina s Chmielewskim, za Spartu se prosadil jen obránce Piskáček, když na konci první třetiny srovnával na 1:1. Svěŕenci trenéra Kruppa zůstávají v tabulce devátí, jedenáctý Zlín ale na ně ztrácí pouhé tři body.

Hokejová Tipsport extraliga, 35. kolo:
Hradec Králové - Liberec 3:1
Branky: 50. Paulovič, 53. M. Chalupa, 60. Zámorský - 32. Šmíd.
Chomutov - Mladá Boleslav 3:5
Branky: 5. Klhůfek, 42. Tomica, 55. Jank - 17. Dlapa, 22. a 28. P. Musil, 29. D. Šťastný, 57. Žejdl.
Zlín - Pardubice 5:1
Branky: 7. Šlahař, 15. Valenta, 17. Fořt, 31. Anděl, 32. Kubiš - 24. Ihnacak.
Vítkovice - Karlovy Vary 4:1
Branky: 13. P. Zdráhal, 16., 25. a 34. Tybor - 35. Balán.
Brno - Litvínov 3:5
Branky: 18. Zaťovič, 40. Mueller, 54. O. Němec - 9. a 60. V. Hübl, 10. Kašpar, 19. Válek, 54. M. Hanzl.
Olomouc - Plzeň 0:4
Branky: 1. Gulaš, 55. V. Němec, 57. Kodýtek, 59. Eberle.
Třinec - Sparta 2:1
Branky: 5. Svačina, 35. Chmielewski - 17. Piskáček.

Reklama