Hlavní obsah

Tučná pokuta i uzavření stadionu! Co hrozí Hradci za napadení Lubiny? Pardubice žádají omluvu

Útok dvou fanoušků Hradce Králové, kteří před třetí třetinou utkání 39. kola hokejové extraligy mezi domácím Mountfieldem a Pardubicemi napadli hlavního kouče Dynama Ladislava Lubinu, bude ve čtvrtek na svém zasedání řešit disciplinární komise soutěže. Hradci hrozí v krajním případě až půlmilionová pokuta či uzavření stadionu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Trenér Pardubic Ladislav Lubina uděluje pokyny hráčům během extraligového utkání v Hradci Králové.

Článek

„Nechci nic předjímat, ale zavření stadionu se mi jeví až jako krajní řešení. Disciplinární řád nabízí širokou škálu trestů, od pokuty v rozličné výši, až po poměrně citelný finanční postih, nebo i podmínečné uzavření hřiště," řekl pro Právo a Sport.cz ředitel extraligy Josef Řezníček.

Lubina před startem třetí třetiny mířil ze šatny na střídačku hostujícího týmu, před kterou ho nejdříve slovně a pak i fyzicky napadli dva fanoušci Hradce Králové. Než pořadatelé stihli zasáhnout, musel se útočníkům postavit sám. Po zápase, který jeho tým prohrál 1:2, už Lubina nešel do kabiny kolem diváků, ale na pokyn pořadatele se do ní vydal přes led.

Disciplinární řád na nesportovní chování příznivců klubu, které vyústí ve fyzické napadení hráčů, trenérů či rozhodčích, pamatuje. Disciplinárka bude řešit i porušení povinností pořádajícího klubu. Zda učinil všechny kroky, aby napadení Lubiny zabránil. Maximální finanční pokuta může činit půl milionu korun, možné je i nepodmíněné či podmíněné uzavření stadionu nebo některých jeho sektorů

„S odstupem dvou dnů a bez emocí musím konstatovat, že jsem za svou hráčskou i trenérskou kariéru nezažil takové selhání pořadatele, jako tomu bylo v sobotním derby," uvedl Lubina v pondělí odpoledne v tiskovém prohlášení.

Generální manažer Hradce Králové Aleš Kmoníček pro deník Sport prohlásil, že pořadatelé Lubinovi nabízeli, aby chodil na střídačku přes led i před jednotlivými třetinami, a vyhnul se tak možnému kontaktu s příznivci domácích.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Trenér Pardubic Ladislav Lubina během utkání v Hradci Králové.

„Proti tomu se chci ostře ohradit, není to pravda. Pro příchod na střídačku nám jako trenérům byli přiděleni dva pořadatelé, kteří namísto aby již při slovním napadání zasáhli, nechali celou situaci dojít až k fyzickému napadení," dušuje se Lubina.

„Vyjádření Aleše Kmoníčka vůbec nerozumíme. Pořádající klub je povinný zajistit bezpečný průchod trenérů na střídačku. Za takový však rozhodně nepovažujeme, aby trenéři a členové realizačního týmu byli nuceni chodit po upravené ledové ploše," reaguje pardubický klub v tiskové zprávě.

„Tvrzení, že Lubina mohl jít přes led, se mi nezdá být nějakou polehčující okolností. Nemůžeme zavírat oči před neurvalým chováním fanoušků, to bychom mohli vykopat tunely a hráči by chodili jimi," přidává svůj pohled Řezníček.

Foto: BPA

Ředitel extraligy Josef Řezníček (vlevo) a předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král s Pohárem T. G. Masaryka pro vítěze Tipsport extraligy.

„Nepřipravenost pořadatelské služby dokazuje i fakt, že u vstupu do každého skyboxu v ČPP aréně v Hradci Králové stojí ochranka, u skyboxu určenému zástupcům Pardubic však nikdo nebyl. I proto došlo po zápase k verbálnímu i fyzickému napadení generálního manažera Pardubice Dušana Salfického s rodinou," tvrdí Lubina.

Hradecký klub se po zápase Lubinovi omluvil v prohlášení, v němž jednání obou fanoušků odsoudil a distancoval se od nich. „Přijímáme toto stanovisko. Kromě již zveřejněné omluvy přímo Ladislavu Lubinovi čekáme ze strany Mountfieldu HK stejný krok směrem k našemu klubu a celé soutěži za tento čin, který poškozuje její dobré jméno," uvedly Pardubice.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Choreo hradeckých fanoušků při utkání s Pardubicemi.

Ve čtvrtek kvůli incidentu zasedne disciplinární komise. Nebude jednat ve zkráceném řízení, kdy rozhoduje předseda Ujčík po domluvě s poradním sborem, ale sejde se všech pět členů komise. „Na jednání budou posouzeny televizní záběry, zvou se i zástupci klubu a nemyslím si, že by bylo nutné vyslýchat ještě Ladislava Lubinu. Spíš jde o to prověřit, jak fungovala, respektive v čem selhala pořadatelská služba," nastiňuje průběh jednání Řezníček.

„Jedná se o vážný incident, který musíme probrat ze všech stran. Hradecký klub s disciplinárkou spolupracuje, hraje v úterý zase doma a dobře ví, že musí udělat veškerá opatření, aby se něco takového nestalo. Už dal najevo, že činí veškeré kroky, aby se něco takového neopakovalo," zakončuje ředitel extraligy.

Reklama

Související témata: