Hlavní obsah

Faktor 68 udělal z Rytířů hladové psy. Jágr vzal kladenský osud do svých rukou

Chomutov

Hrající majitel vzal osud kladenských Rytířů v extraligové baráži do svých rukou a zářil jako zamlada. Sedmačtyřicetiletý Jaromír Jágr zavřel ústa všem kritikům, když předvedl nejlepší výkon od svého návratu z NHL loni v lednu a dvěma góly dovedl hosty k vítězství 3:1 na ledě Chomutova.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Kladenský hokejista Tomáš Plekanec (úplně vlevo), Josef Zajíc, Jaromír Jágr, Brendon Nash a Ladislav Zikmund se radují z gólu v chomutovské síti.

Článek
Fotogalerie

Při osmibodovém náskoku nad Piráty je tak středočeský klub už hodně blízko návratu mezi domácí elitu po šesti letech. Kladno zvítězilo popáté za sebou a spolu s Pardubicemi se pasovalo do role vážného adepta na úspěch v boji o extraligu před pěti zbývajícími koly baráže. Jágr v nadsázce mluvil o tom, že Rytíři teď dokážou hrát jako hladoví psi, kteří dlouho neměli maso.

Faktor 68 byl skutečně klíčový. „Nejsme bohatý klub, takže u nás jeden člověk musí dělat víc práce najednou. Nejen já, všichni se snažíme dostat Kladno zpátky do extraligy. Před každým zápasem si říkám, že by mohl být ten rozhodující, ale pak přijdou další, ještě důležitější. Máme teď doma Pardubice a České Budějovice a matematicky potřebujeme ještě dvě výhry k jistotě postupu. Takže je jasné, že nic hotové není a může se stát cokoli," řekl Jágr, jenž odehrál přes osmnáct minut.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Kladenský hráč Jaromír Jágr střílí druhý gól chomutovskému brankáři Justinu Petersovi v utkání baráže.

Poprvé se trefil střelou bez přípravy z levého kruhu pro vhazování a při vítězné brance si vzal u modré obranné čáry puk, projel s ním střední pásmo, protáhl se mezi Tomicou a Štichem a vyzrál i na gólmana Peterse. Při báječném sólu Jágr předvedl, jak těžko je oddělitelný od puku.

„Snažil jsem se připomenout pár lidem, jak jsem to hrál před těmi dvaceti lety. Taková vzpomínka pro kritiky," usmál se Jágr, ale velel k pokoře. „Ještě není nic hotové. Jak jsme teď pět utkání vyhráli, můžeme jich zase pět prohrát," doplnil.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Kladenská radost! Ladislav Zikmund, Jaromír Jágr (střelec) a Josef Zajíc se radují z gólu v utkání baráže.

„Na Jardovi je vidět, že hokej pořád hodně umí. Vzal koncovku na sebe, dal dvě šance a tím strhnul celý mančaft, to je jeho neocenitelná role," tvrdil trenér Lubomír Lidický.

V poslední vteřině přidal pojistku do prázdné branky při power play domácích kladenský kapitán Jakub Strnad a chomutovský kouč Vladimír Růžička vztekle zahodil láhev s pitím. „Nebyli jsme schopní pořádně se udržet v útočném pásmu na kotouči a nevytvořili jsme ani nějaké extra šance. Dvě minuty přesilovky pět na tři byly vyloženě bídou a utrpením," mínil.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Trenér hokejového Chomutova Vladimír Růžička byl po porážce s Kladnem hodně zklamaný.

Piráti možná klíčový duel baráže nezvládli. „Musíme uznat, že Jágr všechno vyřešil. Projel celé hřiště a rozhodl utkání, jehož důležitost jsme si všichni uvědomovali," smutnil asistent chomutovského trenéra Jan Šťastný. „V extrémně těžké situaci nám nezbývá, než se pokoušet o zázrak. Dokud hoří i slabý plamínek naděje, budeme se o to prát. Všichni ale umíme počítat, je pět zápasů do konce, takže naše záchrana v extralize lítá někde ve vzduchu - tak v pěti až deseti procentech," doplnil Šťastný.

Reklama

Související témata: