Hlavní obsah

Nikdo takový jako Jágr už nebude, ví Plekanec. Zůstane příští sezonu v Kladně?

České Budějovice

Nikdy nedával emoce příliš najevo. Že si však návrat svého mateřského Kladna po pěti letech do extraligy užívá, bylo i tak patrné. Právě s vidinou dotáhnout Rytíře mezi tuzemskou smetánku se totiž Tomáš Plekanec loni v listopadu po konci v Montrealu v NHL domů vracel. Po úspěšně zvládnuté baráži si může cíl odškrtnout jako splněný. „Řadím to ve své kariéře hodně vysoko,“ tvrdí 36letý útočník, který je se třinácti kanadskými body druhým nejproduktivnějším hráčem prolínací soutěže po parťákovi z formace Jaromíru Jágrovi.

Už má Tomáš Plekanec odpověď na to, jestli bude za Kladno hrát i v příští sezoně? Video: Sport.cz

 
Článek

Pociťujete úlevu, že je Kladno konečně zpátky mezi tuzemskou elitou?

Je pravda, že emoce moc nedávám najevo, samozřejmě jsem ale strašně šťastný. Všechno to klaplo a jsem hrozně rád za kluky, kteří za Kladno bojovali spoustu let, aby se extraliga vrátila. Teď se to konečně povedlo. Doufám, že se bude dařit dál a Kladno bude tam, kde dlouhá léta bylo.

Berete postup jako zadostiučinění? Že vám záměr pomoct Rytířům do extraligy po nečekaném konci v Canadiens báječně vyšel?

Nemusím mít moc velké zadostiučinění. Po návratu z Montrealu tohle prostě byla moje první myšlenka. Těší mě, že tady nyní stojíme po úspěchu. Jsem strašně rád, že jsem mohl být součástí tohoto týmu.

Kladno slaví postup do extraligyVideo: Sport.cz

Vidíte symboliku v tom, že se Kladnu návrat do nejvyšší soutěže povedl nyní, kdy mělo k dispozici vás a Jaromíra Jágra, jeho slavné odchovance?

Nevím, jestli to je symbolické, trochu jsem doufal, že sezonu dohraju ještě v Montrealu. Když to padlo, Kladno bylo na prvním místě. Pomoct Jardovi a klubu k návratu do extraligy.

Potvrdíte, že baráž je zejména na psychiku hodně náročná?

Strašně náročná! Fyzicky jsem na tom dobře, jsem zvyklý odehrát osmdesát zápasů za sezonu, ale psychika dostávala zabrat. Přišlo mi totiž, že i když jsme pořád vyhrávali, stále jsme neměli žádnou jistotu postupu. Fakt to bylo enormně náročné.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Na ledě přijímají gratulace autor gólu Jaromír Jágr (vlevo) a asistující Tomáš Plekanec.

Jak vysoko ve vaší kariéře tedy tento úspěch řadíte?

Hodně vysoko. I když se to nezdá, a je to v uvozovkách jen baráž; žádný Stanley Cup, mistrovství světa nebo titul; je obrovsky těžké se do extraligy dostat. Já nikdy neměl na klubové úrovni to štěstí něco vyhrát. Byl jsem vlastně pořád v Montrealu a nepovedlo se nám nikdy dostat úplně nahoru. Proto jsem za týmové úspěchy strašně rád. Naposledy jsem získal medaili v juniorech (zlato z MS 2001) a pak samozřejmě v národním týmu na šampionátech (stříbro v roce 2006 a bronzy v letech 2011 a 2012).

Co říkáte na Jaromíra Jágra, který rozhodující výhru 4:2 v Českých Budějovicích zrežíroval čtyřmi vstřelenými góly?

Jarda je střelec, vždyť v baráži dal už deset gólů. Těžko něco k tomu dodat. Nechci se pořád bavit o jeho věku, to asi nemá smysl. Nikdo takový už ale nikdy nebude. Fanoušci by si to měli užít. Tohle už nikdo v Čechách nejspíš nezopakuje. Jarda je prostě unikát a klobouk dolů před ním.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Jaromír Jágr dal Budějovicím čtyři branky

Zůstanete v Kladně i příští sezonu?

Uvidíme. Přišel jsem do Kladna s cílem pomoct mu do extraligy, což se povedlo. Mám za sebou strašně těžkou sezonu jak ze sportovního, tak osobního pohledu. Chci si teď odpočinout, dohrajeme baráž a uvidíme, co bude přes léto.

A vy a reprezentace? Sice jste v ní po loňském MS skončil, nebyli byste jí ale s Jágrem v této formě nápomocni?

Ne, určitě ne. (směje se)

Reklama

Související témata: