Hlavní obsah

Loni jsem byl tak vypálenej, že to nešlo, hlásí Voráček

Nitra

Zklamání z absence Philadelphie v play off NHL musel Jakub Voráček hodit za hlavu. V pondělí v Nitře zahájil s českou reprezentací přípravu na mistrovství světa, které startuje už za 17 dnů v Bratislavě. Ryšavý útočník s mohutným plnovousem tam má být tahounem národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček po pauze znovu oblékne reprezentační dres

Článek

Loni jste se z reprezentace omluvil. Měl jste o letošním šampionátu hned jasno?

Vždycky se těším, že si zahraju hokej v českém dresu, ale před rokem jsem byl po sezoně tak vypálenej, že to prostě nešlo. Potřeboval jsem odpočívat a vím, že delší léto byl správný krok.

Motivuje vás speciálně i to, že se v Bratislavě dá očekávat silná divácká podpora?

Pamatuju si už z roku 2011, že jsme tam byli v podstatě doma. Atmosféra byla neuvěřitelná. Věřím, že za námi budou fanoušci stát tak silně i letos. Od té doby jsem si něčím v hokejovém životě prošel, ale na bronz z Bratislavy i na to zlato rok předtím z Kolína nad Rýnem se nezapomíná. Rád bych nějakou tu placku zase domů odvezl, čekáme sedm let, a to je fakt dlouho.

Jak vedení Flyers přijalo neúčast v play off?

Očekávání byla samozřejmě jiná a zklamání bylo veliké. V prosinci jsme byli 16 bodů mimo play off, takže z druhé části sezony bych bral spíš pozitiva. Dočasný kouč Gordon nám dal nový život a měl u hráčů zasloužený respekt. Dostali jsme se až na tři body od postupu, byl tam velký tlak, přesto jsme vyhráli třináct ze šestnácti zápasů, pak ale došly síly a Stanley Cup se hraje bez nás.

Máte nějaké osobní vysvětlení, proč jste nedokázali postoupit?

Analýz by bylo hodně. Prohrávali jsme ze začátku zápasy, kdy jsme byli lepší, navíc jsme protočili osm gólmanů za sezonu, což je rekord NHL. Přijde mi, že každou sezonu lámeme nějaký historický zápis. Dva roky zpátky jsme vyhráli deset utkání po sobě, přesto se neudělalo play off. Minulou sezonu jsme desetkrát za sebou prohráli a naopak postoupili. Letos to byli brankáři, tak jsem zvědavej, co nás čeká příště...

Zpestřilo vám psychicky náročnou sezonu v zámoří alespoň narození potomka?

O tom se nebudu vůbec bavit. Po řadě negativních zkušeností si chráním soukromí a jsme tady přece kvůli hokeji...

Vy jste měl v NHL bilanci 20+46, což znamená 66 tisíc dolarů pro sestřinu nadaci pomáhající lidem s roztroušenou sklerózou. Chtěl jste přispět víc?

Domluvili jsme se, že to ještě protáhneme na mistrovství. A připočteme to k tomu. Žádnou konkrétní laťku mi ale ségra nenastavila. Ona dobře ví, že když budu v pohodě, tak to přijde. I když nejedu do Bratislavy sbírat kanadské body, ale s cílem, abychom tam něco uhráli.

Odpočinul jste si dobře po základní části NHL?

Potřeboval jsem nechat orazit kyčle, úpony a záda. Naposledy jsem byl na ledě minulou středu, ale nemůžu zůstat přes měsíc bez zápasu, takže vítám možnost zahrát si už teď na Slovensku a pak i při generálce, kterou bude turnaj v Brně. Zápasové tempo je důležité, stejně tak pochytit nějaký herní systém reprezentace.

Co jste jako kladenský patriot říkal na postup Rytířů do extraligy?

Byl to moc důležitý krok pro spoustu lidí a celé město. Hodně tomu pomohli Pleky i Jarda Jágr, který může opravdu hrát ještě strašně moc let. Chybějící rychlost nahradí chytrostí, sílu má pořád, střelu vynikající a k tomu si ještě prodloužil hokejku, takže o to dál dosáhne.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín